Tinariwen ‘Emmaar’ – zvuk udara sunčanice na acid tripu

Sjevernoafrički politički potresi oblikovali su Tinariwen od samoga nastanka, a članovi benda borili su se u gotovo svim ratovima u Maliju, tako da ne čudi da je politika izravno utjecala i na ovaj, posljednji album.

  •  
  •  
Tinariwen 'Emmaar'

Naime, nakon brojnih uhićenja, prijetnji smrću i zabrane sviranja „đavolje glazbe”, fundamentalisti su otjerali ovu skupinu pustinjaka u egzil u široki svijet. Album je, prikladno, snimljen u koljevci američke psihodelije, Joshua Treeju, a Tinariwen očekivano nije napravio velik odmak od ustaljenog i proganjajućeg hipnotičkog zvuka zbog kojega ih volimo.

Nakon što su privukli uho svjetske kritike sa sjajnim trećim albumom „Aman Iman“ iz 2007. godine, putanja benda bila je isključivo uzlazna. Već sljedeći album „Imidiwan“ magazin Uncut proglasio je najboljim albumom 2009. godine, a kreativni vrhunac ostvarili su narednim akustičnim remek-djelom „Tassili“, na kojem su gostovali, primjerice, Wilcov gitaristički čarobnjak Nels Cline i Kyp Malone iz TV on the Radio.

Tradiciju gostovanja na „Emmaar“ nastavljaju dugogodišnji suradnik Willa Oldhama, gitarist Matt Sweeney i Josh Klinghoffer iz Red Hot Chili Peppersa, ali zvuk Tinariwena je toliko specifičan i jak da gosti nemaju priliku zablistati i isplivati iz njega. Ako se činilo da je prošli album označio svojevrsni iskorak prema široj publici, „Emmaar“ je u tom smislu vjerojatno korak nazad.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bvFrCulCvgM[/youtube]

Ovaj se album manje oslanja na melodije i plesne ritmove, a više na povlačenje u onaj neopisivi osjećaj transa i hipnoze koji često zbunjuje domaću publiku koja se nađe neupućena na njihovim koncertima, a očekuje da će se naplesati na koncertu tamo nekih Afrikanaca.

Tinariwen više zvuči kao udar sunčanice na acid tripu, na ovom albumu možda i više nego na prethodnima. U iščekivanju ponovnog dolaska Tinariwena u naše krajeve, ljubitelji pustinjskog bluesa imaju priliku vrijeme prikratiti gostovanjem njihovih učenika i nasljednika iz Tamikresta u Vintage Industrial Baru 27. veljače.

Ocjena: 8/10

(Anti, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X