‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’ u Trešnji – čarolija dječje igre

Minimalistički pristup malne paradoksalno rezultira dojmom raskoši i punine.

'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' u kazalištu Trešnja (Foto: GK Trešnja)

Namijenjene i primjerene djeci (5+), „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ (80 min.) u režiji Renea Medvešeka (uz pričokrojačku pomoć Jelene Kovačić), a prema, dakako, istoimenom, danas stoijednu godinu starom romanu za djecu iz pera Ivane Brlić-Mažuranić, među najboljim je predstavama koje u Zagrebu može pogledati i odrastao naklonjenik kazališta.

Sedam i pol godina nakon premijere, uz ponešto izmjena u glumačkoj podjeli (umjesto Bojana Navojca igra Jerko Marčić, umjesto Senke Bulić Danijel Radečić, a ostali su izvorni akteri: Radovan Ruždjak, Aleksandra Naumov, Rakan Rushaidat, Sanja Hrenar, Krunoslav Klabučar, Ivana Bakarić, Vanda Vujanić Šušnjar, Hrvoje Barišić i Živko Anočić), cjelina zrači svježinom i entuzijazmom kao da je postavljena jučer. Uz lako čitljive vrijednosti predstave poput dobro odmjerena usmjerenja prema jednostavnosti u svakom pogledu koja će odgovarati duhu, vremenu i tematici predloška, zatim smireno dinamičnog ritma te nepretenciozno vrsne izvedbe baš svih glumaca, Medvešekov „Hlapić“ u zagrebačkoj Trešnji posebice osvaja dojmom uživanja u skladu, u igri, umjetničkom druženju, sudjelovanju, zajedništvu, međusobnoj podršci, uvažavanju… Spoj nježne duhovitosti i kreativne ozbiljnosti, nestašne maštovitosti i profesionalne preciznosti, podloga je za stvaranje ugođaja prožetog toplinom i energijom što se s pozornice šire i na gledateljstvo. Koliko god to zvučalo mistično, neodređeno i subjektivno, čovjek se nakon ovog „Hlapića“ naprosto osjeća bolje. Ne zato što je „shvatio i usvojio poruku priče“ o dobroti, nego zbog toga što ova postava tu idejnu podlogu, vodeću misao djela, uspijeva upiti cijelim svojim bićem i potom je emitirati publici, ne (samo) kompetentnim prepričavanjem, nego samim pristupom adaptaciji, prevođenju romančića u predstavu, postupkom preobličenja.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića u kazalištu Trešnja (Foto: GK Trešnja)

Na osobit način, minimalistički pristup malne paradoksalno rezultira dojmom raskoši i punine. Istovjetni bež-bijeli kostimi – jednostavne težačke košulje-halje – koje većina glumaca nosi tijekom cijele predstave (družbu su odjenule i obule Barbara Prpić i Jelena Vojković), u kombinaciji s drugom dominantnom bojom, drveno-smeđom, kao i s odgovarajuće nenametljivim svjetlosnim zahvatima (Roman Bahat), stvaraju elegantnu, ugodnu, smirujuću sliku što se u gledateljskom doživljaju postupno razvija u impresivan vizualni fon. Podjednako impresivno, a k tome i inspirativno, djeluje scenografsko-rekvizitski repertoar (Tanja Lacko) sastavljen od jednostavnih, „priručnih“ predmeta kao što su rasklopive drvene ljestve, malo bolja obična daska, pletene košare, pruće, platnene vrpce i još poneka sitnica, iz čega pred nama, na pozornici, nastaju i štagalj, i most, i kuća, i stol za blagovanje pa čak i – posebno upečatljivo – vrtuljak u zabavnom parku i zaprežna kola što mahnito jure drumom. Nastaje čarolija koja će podsjetiti na one dječje igre u kojoj mališani s dvije šibe, tri kamenčića i malo trave, uz dovoljno vjere i puno mašte, izvedu i zamisle što god im se hoće.

U smislu opipljivih resursa dosljedno prizemljena, okrenuta tlu, prirodi, tradiciji, folkloru, duhom, pak, daleko od svakodnevne površnosti i banalnosti, Medvešek-Trešnjine „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ nipošto se nisu umorile, niti se s vremenom istrošile kao što se to nerijetko događa s teatarskim pothvatima višesezonske trajnosti. Sva sreća da imamo priliku iz godine u godinu ponovo gledati takvu prvorazrednu kazališnu krasotu.

(GK Trešnja, Zagreb, 1. veljače 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X