Townes Van Zandt ‘Sky Blue’ – smijeh u lice zadovoljstva

Stare pjesme, nove pjesme, neobjavljene pjesme i obrade koje je jedan od najvećih američkih pjesnika s gitarom snimio u kritičnom razdoblju karijere u kućnom studiju svog prijatelja, a koje vjerojatno nikade nisu bile planirane za službenu objavu.

  •  
  •  
Townes Van Zandt “Sky Blue”

Nema dvojbe kako je Townes Van Zandt jedan od najvećih američkih pjesnika s gitarom iz druge polovice dvadesetog stoljeća. Njegov utjecaj prelazi granice, kako one nacionalne, tako i one glazbenih žanrova, pa ćete njegove pjesme moći čuti na koncertima najrazličitijih izvođača, od kantautora Terry Lee Halea, preko Scotta Kellyja iz metal benda Neurosis, pa do naših My Buddy Moose. No, premda ga se danas s pravom smatra velikanom kantautorske americane, Van Zandt je za vrijeme karijere postizao slab komercijalni uspjeh sa svojim pločama i cijeli mu je život obilježila borba, bilo protiv ovisnosti ili protiv depresije ili u nastojanju da prodre tamo gdje mu je mjesto, u uši šire javnosti.

Moda najbliže tome bio je 1972., na koncu razdoblja prve četiri godine karijere u kojemu je objavio čak šest albuma. Posljednji od njih bio je “The Late Great Townes Van Zandt”, na kojemu će se naći neke od njegovih najpoznatijih pjesama kao što su “If I Needed You” i “Pancho & Lefty” s kojom će Willie Nelson i Merle Haggard imati hit broj 1 jedanaest godina kasnije. Ipak, sama Townesova ploča neće postići veći uspjeh, a sam Van Zandt neće objaviti novi album u narednih sedam godina. Ono što znamo jest to da je imao namjeru snimati album “Seven Come Eleven” koji nikad nije dovršen, a s kojega je materijal objavljen 1993. na ploči “The Nashville Sessions”.

Ovih dana etiketa Fat Possum (koja se proslavila otkrivanjem raznih starih frikova koji su u prošlom desetljeću stvorili sasvim novi teren i pravila igre u stvaranju blues glazbe) otkriva nam sljedeće poglavlje u tom razdoblju Townesove karijere. Naime, ovaj tjedan, upravo na Van Zandtov rođendan, bit će objavljen album “Sky Blue”, koji je snimio početkom 1973. u studiju svog prijatelja, novinara Billa Hedgepetha. Riječ je o opuštenoj snimci koja vjerojatno nikad nije bila zamišljena kao potencijalno službeno izdanje, a Van Zandt na njoj u pratnji samo svoje gitare svira mješavinu svojih starih, novih i neobjavljenih pjesama kao i nekoliko obrada.

“Stari” materijal ovdje uključuje pjesmu “Blue Ridge Mountains” s albuma “High, Low and In Between”, koja je ovdje izvedena sa zamjenom naziva planina u “Smokey Montains”, te dvije pjesme s aktualnog albuma “The Late Great Townes Van Zandt”, spomenutu “Pancho & Lefty”, te mističnu folk baladu “Silver Ships of Andilar”. Obrade uključuju narodnu baladu o ubojstvu “Hills of Roane County”, te pjesme kantautora Toma Paxtona “The Last Thing on My Mind” koja zatvara ovo izdanje, te izvrsnu “Forever for Always for Certain” Richarda Dobsona koju je izvodio i Guy Clark.

Među “nove” pjesme ubrojiti se može dvije koje su nastale za odbačenu ploču “Seven Come Eleven”, a to su “Rex’s Blues”, “Snake Song” i “Dream Spider” (koja će izaći pod nazivom “The Spider Song”), kao i dvije pjesme koje do ovoga izdanje neće ugledati svjetlo dana, “All I Need” i naslovna “Sky Blue”. Dok je prva tipična Townseova balada koja umorno stenje pod bremenom života, druga je u skladu s nazivom gotovo optimistične melodije, preko koje će Townes servirati svoje tipično nevesele stihove u oštroj suprotnosti s glazbom, a u kojima ne može naći dobar razlog za život, koji ionako smatra smijehom u lice zadovoljstva.

“Sky Blue” je kućna snimka čiju najveću vrijednost čine upravo neobjavljene pjesme i obrade koje inače ne bismo imali priliku čuti, dok joj pjesme poput prokušane “Pancho & Lefty” daju kvalitetu kompilacije hitova, pa sve zajedno čini nešto više od pola sata vrijednog uvida u kritično razdoblje karijere jednog od napaćenih velikana svog zanata.

Ocjena: 8/10

(Fat Possum, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X