Film ‘Tragovi’ Dubravke Turić hrvatski je kandidat za 96. nagradu Oscar

Film redateljice Dubravke Turić bit će predstavnik hrvatske kinematografije u konkurenciji za 96. dodjelu nagrade.

Tragovi (foto: HAVC)

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film. Komisija za izbor filma je 5. rujna 2023. godine odlučila da će film “Tragovi” redateljice Dubravke Turić produkcijske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Film “Tragovi” dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. Također, dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, Nagrade za Najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju te Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom Festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu – za montažu, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup te mnoge druge nagrade.

Kandidata je službeno proglasila Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Velika je čast biti odabran kao hrvatski predstavnik za nagradu Oscar. Film je već bio u kino distribuciji u Hrvatskoj, a na samom početku prikazan je na dva A filmska festivala – u Varšavi i Tallinu, nakon čega je slijedio bogat festivalski život sa puno nagrada, izjavila je Dubravka Turić.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich čestitao je ekipi te se obvezao da će se Hrvatski audiovizualni centar maksimalno potruditi promovirati film svim raspoloživim resursima.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma, a osim “Tragova” natjecali su se “Cvrčak i mravica” redatelja Luke Rukavine, “Garbura” Josipa Žuvana te “Pelikan” Filipa Herakovića.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X