‘Transporter: Nasljedstvo’ – atraktivna reklama za Audi, Apple, Evian i American

Dobro je poznato kako Luc Besson i njegov EuropaCorp ne snimaju filmove, već skupocjene reklame s malo kompliciranijom pričom u trajanju od 90 minuta, ali ‘Transporter: Nasljedstvo’ je takvo sponzorsko kurvanje doveo gotovo do razine onoga što u svojim filmovima radi Michael Bay. Ipak, začudo, između svog tog product placemant smeća se sakrio solidan akcijski filmić.

'Transporter: Nasljedstvo'
‘Transporter: Nasljedstvo’

A što reći, ljudi moraju zaraditi neku lovu, zar ne? Luc Besson živi jako dobro od 10-ak akcijskih nebuloza koje producira (a često i napiše) tijekom godine, a pošto gotovo svaki kadar uspije prodati nekome ili nečemu, nemoguće je da išta od onoga što napravi na kraju završi s gubitkom. Takav je slučaj i s filmom “Transporter: Nasljedstvo”, četvrtim nastavkom poznate franšize odgovorne za lansiranje karijere Jasona Stathama, koja je svakom novom edicijom postajala sve manje film, a sve više raskošna dugometražna posuda za trpanje raznih proizvoda i usluga. Audi, Evian, Apple i American Express su samo neka od jačih imena koja su dala lovu da se njihovi proizvodi vide ili spominju u filmu, a redatelj Camille Delamarre čini to toliko bezobrazno i nesuptilno da često izaziva podsmjeh uz laganu mučninu. Ipak, što jest jest, uz slow motion driftanje i money shotove dok njihovi automobili jure kroz sve zamislive vremenske (ne)prilike i prepreke, u Audiju mogu biti itekako zadovoljni onim što su dobili za svoje pare.

Na stranu svo to smeće kojim nas se bombardira doslovno u svakom kadru, “Transporter: Nasljedstvo” je na kraju ispao sasvim solidan film koji neće zadovoljiti onog malog zahtjevnog filmofila u nama, ali isto tako ne ostavlja dojam izgubljenih 90 minuta života. Priča o bivšem specijalcu Franku Martinu (Ed Skrein) koji sada zarađuje za život prevozeći „delikatni“ teret te upada u probleme kada prelijepa Anna (Loan Chabanol) zatraži njegove usluge nikako nije impresivna ili originalna, ali nudi dovoljno prostora za zanimljive gegove (ovo uglavnom ide na dušu izvrsnom Rayu Stevensonu koji igra Frankova oca), atraktivne akcijske scene i razradu materijala u smjeru koji ne opterećuje već ostaje stabilno zabavan. Nije to ništa što će gledatelja zalijepiti za stolicu, ali isto tako nema trenutaka u kojima ti je stvarno dosadno. Drugim riječima, nit’ smrdi, nit’ miriše…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eeoKyTHn5Kg[/youtube]

Najveća bojazan što se ovog filma tiče je bio izostanak Jasona Stathama, čija pojava JE Transporter. Zamijeniti njega u toj ulozi je otprilike kao zamijeniti Sylvestera Stallonea u ulozi Ramba, ali Ed Skrein nije razočarao. Ima dobru facu, zna glumiti (dovoljno), može se tuči, a i zanimljivo ga je gledati. Jedino što ima prokleto iritantan hrapavi glas, ali to je više stvar ukusa. I ostatak glumačke postave, pogotovo već spomenuti Stevenson i Chabanolica, drže film na sasvim pristojnoj razini, a problemi počinju kada se radnja s „pozitivaca“ prebacuje na negativce. Glavni među njima, ruski mafijaš Karasov kojeg igra srpski glumac Radivoje Bukvić, totalno je promašen kao lik i ne predstavlja apsolutno nikakvu ozbiljnu prijetnju našem junaku (iako scenarij to pokušava progurati), a i sam Radivoje ga je odglumio s minimumom inspiracije. Znači, defaultni Rus bez imalo karaktera, kao i njegovi partneri i pomoćnici.

Što se tiče same priče, to je suštinski i njezin najveći problem. Koliko god ona imala nebuloznih elemenata (tipa scena iz trailera s hidrantima) i rupa, ipak ju je moguće probaviti, ali kada u akcijskom filmu glavni negativac nije niti približno dostojan junaka, sve to pada u vodu i prestaje biti dramatična napetica, a postaje nezanimljivi audio-vizualni showreel.

“Transporter: Nasljedstvo” je općenito u svakom pogledu krajnje prosječan akcijski film, s ničim što bi ga posebno istaknulo između stotina drugih (uglavnom B i C) uradaka. Redatelj Camille Delamarre je svoj posao obavio onoliko dobro koliko su mu omogućavali uvjeti, kao i dobar dio glumaca, ali nedovoljan tretman scenarija jednostavno nije dozvolio da se iz svega izrodi nešto kvalitetnije i zanimljivije. Iako je i dalje je riječ o blještavoj i oku ugodnoj reklami koja ne ostavlja puno toga mašti, emociji i razmišljanju, mala je utjeha u tome što je “Transporter: Nasljedstvo” u svakom slučaju ispao daleko bolji od “Hitmana” (ipak su Luc Besson i njegova ekipa klasa iznad)…

Ocjena: 5/10

(EuropaCorp, TF1 Films Production, Fundamental Films, Belga Films, Canal+; 2015)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X