Trijumf u Sarajevu: ‘Sigurno mjesto’ osvojilo Srce Sarajeva za najbolji film, Lerotić za mušku ulogu

Filmu je pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

Ekipa filma Sigurno mjesto (foto: Đuro Gavran/Pipser)

Nakon izvanrednog uspjeha na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu, debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića “Sigurno mjesto” trijumfirao je na 28. izdanju Sarajevo Film Festivala osvojivši Srce Sarajeva za najbolji film u kategoriji igranog filma; redatelj Lerotić osvojio je Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu, dok je filmu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

O nagradama u kategoriji igranog filma odlučivao je žiri u sastavu: austrijski redatelj i scenarist Sebastian Meise, francuska redateljica, scenaristica producentica Lucile Hadžihalilović, hrvatska redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović, srpski glumac Milan Marić te izraelski producent Katriel Schory. U obrazloženju njihove odluke o nagradi Srce Sarajeva za najbolji igrani film stoji: ‘Likovi koji vam paraju srce. Priča koja je jednostavna koliko i složena. Uvlači nas od prvog kadra, ispunjava polako rastućim i neizbježnim očajem te nas ostavlja s osjećajem zbunjenosti. Sa stilskom preciznošću i besprijekornom režijom, ovaj film prikazuje društvo koje nema senzibilitet za tuđu bol.’

Nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodijelili su Jurju Lerotiću ‘za portret srdačnog i brižnog lika u dirljivoj i osobnoj ulozi brata.’

U pojašnjenju žirija nagrade CICAE koju čine voditeljica rumunjskog kina Cinema Art Monica Sebestyen, filozofkinja i povjesničarka umjetnosti Tamara Visković i voditelj zadarske Kino Zone Andrej Fric, stoji: Film je prepoznat zbog svog minimalističkog pristupa teškoj temi, često tabuiziranoj, otkrivajući veze osoba bliskih onima s mentalnim problemima, kao i sa sustavom. Scenarij i vizualni jezik komuniciraju kroz ono što je prikazano na ekranu, kao i kroz ono što ostaje skriveno. Uski kut kamere prenosi stanje konstantne tjeskobe i žurnosti koje impregniraju živote likova. Tema mentalnog zdravlja je univerzalna i u današnje vrijeme od iznimne važnosti, a film je prenosi kroz izrazito osobnu priču, s kojom se publika diljem svijeta može povezati. Nagrada portala Cineuropa dodjeljuje se filmu koji, osim što nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje europskog dijaloga i integracije.
Podsjetimo, na nedavno održanom Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je prikazan u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente, film Sigurno mjesto osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala. Ovaj film tako postaje prvi hrvatski filmski naslov (od osamostaljenja) koji je na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade.

Goran Markovic, Miljenka Čogelja, Snježana Šiškov, Juraj Lerotić ( (foto: Đuro Gavran/Pipser)

Film je nastao u produkciji Pipsera, režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

“Sigurno mjesto” progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film “Sigurno mjesto” temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X