Trokut ‘Rotate, Align’ – inspirirano svjetlima i tamom velegrada

Kolektiv koji je započeo svoje putovanje kao Trokut i požnjeo simpatije publike i kritike kadrovski se osvježio te povećao na pet članova, no ime još nije promijenio u Pentagon. Kroz sve te promjene jedna je stvar ostala konstanta – težnja prema introspektivnoj elektro-jazz muzici pogodnoj za mračnu sobu u predgrađu i plesni podij u 4 sata ujutro – specijalno za one koji plešu kao da ih nitko ne gleda.

Trokut ‘Rotate, Align’

Trokutovo recentno izdanje se zove “Rotate, Align” te se sastoji od tri pjesme. Pratitelji ovog benda mogu biti zadovoljni, a mogu biti zadovoljni učinjenim i bubnjar Jerko Jurin, basist Hrvoje Kralj, saksofonist/sintisajzerist/elektroničar Jaka Arh, te novajlije – vokalistica/klavijaturistica Ana Čop i gitarist, Petar Pan domaće nezavisne muzičke scene, Luka Čapeta.

Istini za volju, Ana Čop je gostovala u pjesmi (odnosno recitalu praćenom muzikom) “Porzellan” na prvom albumu “Shapeless”, ovdje je u drugačijoj ulozi, kao pjevačica. Članovi su svoje ideje pristojno artikulirali u pjesme koje sadrže ugodne i neugodne sličice iz života, s tim da se potpisniku ovih redova čini da ipak prevladavaju ove potonje, a tako nešto sugerira i interpretacija Ane Čop.

Za razliku od panoramičnog debija, ovo je ponešto intimnija, emocionalno fragilnija priča. To je ispovjedna muzika nadahnuta svjetlima i tamom velegrada, muzika koja postavlja mnoga pitanja na koja se odgovor teško nalazi. Uzbuđenje u pjesmi “Boi” je praćeno strahom od neuspjeha, a u “Temptation” i “Waiting Hours” otuđenošću i nemogućnošću komunikacije, što su emocije koje mnogi na ovaj ili onaj način osjećaju u ovo nesimpatično doba obilježeno virusima.

Udaraljkaške dionice su vrlo prisutne te su u kontrastu s ambijentalnom atmosferom koju kreiraju ostali instrumenti. Neki bi ovakav pristup nazvali electro-dance-sevdah, i ne bi bili u krivu. Iznad akustično električne potke lebde razigrane saksofonske dionice Jake Arha, najjači dio u ovom lancu zvanom Trokut. Čapeta svoj doprinos daje iz drugog plana, baveći se općom atmosferom u pjesmama.

Iako nije krug, Trokut se i dalje kotrlja po svom. Možda nekad napravi puni krug, možda se pretvori u kvadar, no za sada je “Rotate, Align” odmjeren temelj buduće zvučne piramide u kojoj se stapaju svjetlo i sjena, nada i strah.

Ocjena: 8/10

(Rika Muzika, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X