Trostruki laureat Berlinalea, mađarska drama ‘Tijelo i duša’, od danas u hrvatskim kinima

Mađarski kandidat za Oscara ‘Tijelo i duša’ predstavlja veliki povratak redateljice Ildiko Enyedi na vrh europske kinematografske karte nakon osamnaest godina stanke u igranom filmu.

'Tijelo i duša'
‘Tijelo i duša’

“Dijele snove. Dijele žudnje. Ali stvarnost je drukčija. Razdvaja ih.”

Oni koji riskiraju, profitiraju. No nije često slučaj da profitiraju oni koji se usude drukčije, djeluju u potpunom skladu sa svojom vizijom te sjaje apsolutnom autentičnošću. To je pošlo za rukom samozatajnoj mađarskoj redateljici Ildiko Enyedi koja se nakon dugih 18 godina pauze, koju je uglavnom provela u TV-vodama, prije svega radeći na mađarskoj verziji serije „Na terapiji“, dugometražnom igranom filmu vratila na velika vrata. Nekoć se aktivno bavila konceptualnom umjetnošću i medijima, a njezin film „Moje 20. Stoljeće“ izabran je za jedan od najboljih mađarskih filmova svih vremena. Trijumf njezinog novog filma, tragikomedije „Tijelo i duša“, na lanjskom Berlinaleu bez sumnje zaslužen. Uz Zlatnog medvjeda za najbolji igrani film, nagrađena je i nagradama FIPRESCI-jeva žirija te Ekumenskog žirija, a unatoč tomu što je riječ o filmu koji se ne doima zalogajem „za svačiji ukus“, nagradili su ga i čitatelji Berliner Morgenposta.

Zaleđeno jezerce, šuma pod snježnim pokrivačem, zimska idila, nježni dah prirode, jelen i srna promatraju se iz daljine. Bučna klaonica, užeglo ljeto, sterilna rutina, hladnokrvno ubijanje životinja, dvoje emocionalno hendikepiranih i društveno autističnih, financijski direktor i nova kontrolorka kvalitete proizvoda,promatraju se iz daljine. Jednog dana, tijekom na vidjelo izađe da njih dvoje, Maria i Endre,sanjaju iste snove…

Kako vele, film je začudan, jeziv, dubok i intiman, vjerojatnoi zahtjevan za gledanje,a rese ga, među ostalim, delikatna minuciozna psihološka introspekcija, snažan i ezoteričan estetski potpis, fina, precizna režija tenenametljivo impresivne glumačke izvedbe Alexandre Borbély i Géza Morcsányija vrline su
„Tijelo i duša“ u hrvatskim kinima igra od 26. listopada, u distribuciji Discovery filma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X