‘Thor: Ragnarok’ – Thor: Urnebes

Predavanjem trećeg filma o Thoru u ruke otkačenom novozelandskom redatelju Taiki Waititiju, serijal i Marvelov filmski svemir napokon su u cijelosti dobili upravo onakav film kakav bi superherojski blockbuster trebao biti: urnebesno smiješan i vrtoglavo zabavan od početka do kraja.

“Thor: Ragnarok”

Trend snimanja opuštenijih priča o superjunacima krenuo je prije i uspješno su ga prokušali računicom na blagajnama kino dvorana već i prvi  Guardians of the Galaxy i spaljeni Deadpool, no predah od preozbiljnog shvaćanja vlastitih filmova nasušno je postao potreban i glavnoj struji Marvelova filmskog svemira (MCU), a pogotovo serijalu o Odinovu sinu, bogu groma Thoru koji je svojim prethodnim nastavkom “The Dark World” u skladu s nazivom, nepotrebno i na vlastitu štetu zaglibio u mraku i grandioznosti.

Tkogod se dosjetio zamisli da u ovom trenutku serijal preda u ruke otkačenom novozelandskom redatelju Taiki Waititiju, poznatom po urnebesnom mokumentarcu o vampirima “What We Do In The Shadows” i vrckavoj komediji “Hunt for the Wilderpeople”, zaslužuje već nekakvo priznanje za briljantne ideje. Waititi je od “Ragnaroka” stvorio urnebesnu komediju, bez premca najsmješniji i najzabavniji, a time vjerojatno i najbolji, Marvelov film dosad.

Priča nalazi Thora zarobljenog na planetu-smetlištu Sakaar, kojim upravlja šašavi Grandmaster (potpuno uživljeni Jeff Goldblum), organizator gladijatorskih borbi u kojima svoje zatvorenike baca na megdan svojem strašnom prvaku. Kada u ring ubaci našeg junaka, ovaj će otkriti kako je prvak u pitanju ni manje ni više nego njegov “kolega s posla”, nevjerojatni Hulk. Nakon malo tučnjave i buddy-buddy prepiranja, Thor ad hoc okuplja novu skupinu junaka “odmazdnika” s kojima organizira bijeg kako bi spriječili Ragnarok, proročanstvo o uništenju njegova rodnog svijeta Asgarda u režiji njegove vlastite sestre Hele (Cate Blanchett).

Svaka scena na putu ove priče prožeta je Waititijevim neodoljivo blesavim humorom, koji s lakoćom junacima suprostavlja zmajeve, divovske pse i plamteće demone. Ansambl se, čini se, zabalja kao nikad do sad. Chris Hemsworth pokazuje da može biti izrazito šarmantan kad ne pristupa ulozi s previše usiljene ozbiljnosti, a i majka mu je vjerojatno zadovoljna što je napokon, makar na silu i neuredno, ošišao dugu kosu. Mark Ruffalo ponovno briljira svojom prirodnošću u (pre)malo minuta provedenih u liku Brucea Bannera u odnosu na Hulka, a nema loše karike ni u ostalim članovima postave. Svakako se nadamo da ćemo u daljnim nastavcima franšize gledati Tessu Thompson (“Westworld”) kao Valkyrie, a to pogotovo vrijedi i za Korga, najsmiješnijeg lika filma čiju je ulogu redatelj dodijelio samome sebi.

U žanru filma o superjunacima, treći Thor je vrhunsko ostvarenje, ali količina smijeha i zabave doživljena tijekom dva sata provedena u kinu čine “Ragnarok” jednim od najvećih iznenađenja ove godine, što je i više nego topla preporuka za odlazak u kino ovih dana.

Ocjena: 8/10

(Walt Disney Studios Motion Pictures, 2017.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X