‘Tusta’ pobjednik 14. DORF-a u Vinkovcima

Dodjelom nagrada završen je vinkovački Festival dokumentarnog rock filma. Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održan je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta.

Dodjela nagrada 14. DORF.a (Foto: Mirjana Pjevac)

14. DORF je u četvrtak otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić. Prikazano je šest dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dvije svjetske premijere i jedna hrvatska premijeru. Nagradu za najbolji film uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević

O DORF 2020 nagradama odlučili su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Putnici“, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film „Tusta“ (Hrvatska, Factum, 2019) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Prema mišljenju žirija “dokumentarni film Andreja Korovljeva o pulskoj ikoni punka progovara o osobnosti i karijeri karizmatika ispravno locirajući ga kao jedinstvenu pojavu na muzičkoj i društvenoj sceni koju smo živjeli i koju proživljavamo. Kroz bogato arhiviranu priču o Tusti provlači se studija jedinstvenog prostora i vremena koju smo dužni sami sebi ispričati. U ogrubjelom i sve manje empatičnom društvu trebamo svjedočanstva o osobnim borbama u našim tonućim gradovima i zato je Tusta pobjednik, ne samo u filmu. Iako nije bez mane, valja nam poželjeti još filmova kakav je “Tusta”, filmova koji govore o muzici i o propaloj srednjoj klasi u nastajanju, ali i o nama samima.”

Posebno priznanje žirija dobio je film „Pobjednici su dosadni“ (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/Pobednici su dosadni/ 2018) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. “Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom dijelu glazbenog svijeta koju često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sustav i nedovoljno valorizira individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom Pop kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosljedno i profesionalno uvodio u naše živote.“, stoji u obrazloženju žirija.

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF Festivala. „Glazbenik, manager, nagrađivani producent, sa iznimno uspješnom diskografskom karijerom,  uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih r’n’r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu“, izjavio je Toni Šarić.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja 2 desetljeća. Nažalost, Igor nije mogao doći na dodjelu, nagrada će mu biti uručena u Kulturnom centru Mesnička u Zagreba.

U popratnom, OFF DORF programu, koji se odvijao u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, premijerno je predstavljena „Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka“ autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala zabavili su se uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri. Na istom mjestu održan je i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate predstavio je u dvorištu Hang Loose bara premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe 12 Artplakata plakata je u Hang Loose, u utorak 18.08. u 19:00 sati.

Dizajn ovogodišnjeg DORF festivala djelo je Martina Peranovića, dizajnera iz Otoka.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X