Tyger Lamb i Demoler Demoler u Vintageu – bosonogi surf i pripitomljeno ludilo

Vintage Industrial Bar sinoć je ugostio dva zagrebačka benda sa svježe otiskanim albumima prvijencima.

Tyger Lamb (Foto: RDD)

Pravo je zapravo čudo da Hrvatska, nakon uspješnog probijanja granica Bambi Molestersa s početka stoljeća, nije bila preplavljena surf-rock bendovima u potrazi za međunarodnim priznanjem. Val se nije dogodio, hype je odavno prošao, ni Bambiji više nisu aktivni, a zagrebačka četvorka Tyger Lamb danas prestavlja daleki odjek nikad stasale domaće surf-rock tradicije. Surf filozofija je u ovom slučaju temelj na koji Tyger Lamb lijepi blues, jazz i rockabilly elemente, proizvodeći gustu, nenametljivu i plesnu zvučnu sliku.

Tyger Lamb je sinoć u zagrebačkom Vintageu promovirao prvijenac „Born Into This“ koji, kao i njihovo koncertno uprizorenje, jasno razotkriva na kakvom je kontrastu sazdan njihov zvuk. Nasuprot „ozbiljnom“, ali ipak lako probavljivom masnom retro izričaju, stoji razigrani i neopterećeni vokal bosonoge pjevačice Martine Burulić, koja po potrebi zna i zarežati. Ta dualnost, unatoč nimalo zauzdanoj ritam sekciji, u stanju je stvoriti opipljivo i ugodno zvučno okružje koje ni nakon sat vremena nije postalo monotono. A kako promociji albuma i priliči, na pozornici je bilo i gostiju, bendu se pridružio i nekadašnji gitarist Bambi Molestersa, Dalibor Pavičić, inače producent njihova debitantskog uratka.

„Medicine Man“, „Dirty Water“, „Sycamore Tree“ i ostali poletni i čvrsti songovi s njihova albuma sinoć su dočekani poprilično euforično, publike se skupio pristojan broj, a skloni smo vjerovati da to nije bilo samo zato što je upad bio besplatan.

Demoler Demoler (Foto: RDD)

Nasuprot Tyger Lambu, sinoćnja predgrupa Demoler Demoler teži težini, što je zapravo i za očekivati od benda kojemu za mikrofonom stoji Ivan Laić, waitsovski zamišljen i caveovski nedokučiv lik. Demolere prati reputacija grupe koja se poigrava dekonstrukcijom rock obrazaca, no sinoć smo se uvjerili da je ta famozna dekonstrukcija zapravo prilično struktuirana i u svom tom kabaretskom kaosu – nimalo kaotična. Pa da podebljamo malo još malo apsurdnost našeg dojma, zaključit ćemo da su Demoler Demoler u svojoj desktruktivnosti sasvim konstruktivan bend.

Za njihovu žanrovsku nedefiniranost, koja pleše na rubovima punka, garažnog undergrounda i višejezične napadne lirike, publika nikad ne može biti sto posto pripremljena. To im je ujedno i najjači koncertni adut, očekivanje neočekivanog uvijek budi adrenalin. Demoler Demoler , u kojemu čak i saksofon produbljuje mistiku, protočan je i hipnotičan komad pripitomljenog scenskog ludila.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X