U 91. godini preminuo kultni britanski redatelj Nicolas Roeg

Tužnu vijest jučer je, 25. studenog, potvrdio njegov sin, Nicolas Roeg Jr.

  • 5
    Shares
Nicolas Roeg (izvor: Wikipedia)

Preminuo je redatelj Nicolas Roeg, prvi je informaciju jučer prenio BBC. Roeg je preminuo u 91. godini. Iza njega je karijera dugačka više od šest desetljeća i opravdano zarađeni status jednog od najvažnijih britanskih umjetnika 20. stoljeća. Utjecajni redatelj režirao je, između ostalih, Bowiejeve i Jaggerove filmove “The Man Who Fell From Earth”, 1976., odnosno “Performance”, 1970. godine, kultni horor “Don’t Look Now”, adaptaciju romana Roalda -Dahla, “The Witches”, i mnoge druge. Kao neprikosnovenu insipiraciju i uzor često su ga spominjali veliki holivudski oskarovci i redatelji poput Ridleya Scotta, Christophera Nolana ili Stevena Soderbergha.

Kao najvažniji film u njegovoj karijeri spominje se upravo onaj sniman s Davidom Boewiejem,  “The Man Who Fell From Earth” iz 1976. godine, a koji će kasnije poslužiti kao direktna inspiracija za Bowiejev kazališni projekt “Lazarus”. Među mnogima koji se danas opraštaju od velikog filmskog redatelja zato strši i osobna poruka Bowiejevog sina, scenarista i redatelja Duncana Jonesa, koji je s Roegom ostao blizak do njegove smrti.

“Hvala ti za mnoge hrabre izbore i za to jer si ovom čudnom dječaku u pidžami prenio vječitu ljubav prema stvaranju filmova”, napisao je Jones podijelivši sliku s Roegom i Bowiejem.

  • 5
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X