U 96. godini umro kultni Jonas Mekas, ‘otac američke filmske avangarde’ i najdraži filmaš Velvet Undergrounda

Jonas Mekas, između ostalih svojih filmskih poduhvata, snimio je i poznati ‘Bed-ins for Peace’ prosvjed Johna Lennona i Yoko Ono u amsterdamskom Hiltonu, 1969., prvi live nastup Velvet Undergrounda, a već je tijekom života zaradio status ‘oca američkog avangardnog filma’.

  • 10
    Shares
Jonas Mekas (izvor: Wikipedia)

Jonas Mekas, utjecajni američki avangardni režiser litvanskog porijekla, preminuo je jučer, 23. siječnja, u 96. godini, u New Yorku. Pionir američkog avangardnog filma za svojeg je života bila jedna od najvažnijih figura američke art i kulturne scene koju je, svojim radom, direktno pomogao oblikovati.

Rođen u Litvi, 1922. godine, dio svoje adolescencije preživio je u nacističkim radničkim kampovima. U SAD dolazi 1949. godine preko UN-ove misije i naseljava se u Brooklynu. Ne dugo potom, Mekas kupuje svoju prvu kameru s kojom je počeo bilježiti kratke crtice iz svojega života. Godine 1954., sa svojim bratom osniva magazin Film Culture koji je izlazio sve do 1996. U periodu između, Mekas je prijateljevao sa svim najvažnijim figurama njujorške kulturne scene, od Allena Ginsberga, Johna Cagea do LaMontea Younga.

Mekas je, inače, snimio i prvi nastup uživo Velvet Undergrounda 1964., a tijekom karijere njegova je kamera snimila stotine kultnih glazbenih i kulturnih idiosinkrazija, između ostalog, video portrete Andya Warhola, Patti Smith, Sonic Youtha, “Bed-Ins for Peace”, itd.

Pogledajte prvi nastup Velvet Undergrounda, 1964. godine, u režiji Jonasa Mekasa.

  • 10
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X