U Belgiji pronađeno čak 66 snimki nove glazbe Marvina Gayea za koju se nije znalo da postoji

Neobjavljena glazba Marvina Gayea ležala je skrivena u Belgiji više od 40 godina, navodi BBC . Uz nju je pronađena vjerojatno vrlo vrijedna kolekcija scenskih kostima i bilježnica pokojnog glazbenika.

Marvin Gaye (Snimljen 1973. Foto: Motown / promo / Wikipedia)

Marvin Gaye preselio se u obalni belgijski grad Ostende 1981. godine nakon što je uzeo posjetnicu belgijskog koncertnog promotora u noćnom klubu dok je ovaj živio u Londonu. U to je vrijeme bio teški ovisnik o kokainu, no preseljenje u Belgiju pomoglo mu je da pobijedi ovisnost. Također je u to vrijeme snimio jedan od svojih najvećih hitova “Sexual Healing”.

Neko je vrijeme živio u kući belgijskog glazbenika Charlesa Dumolina, a vlasništvo nad pronađenim materijalom polaže Dumolinova obitelj.

“Oni pripadaju obitelji Dumolin jer su ostavljeni u Belgiji prije 42 godine. Marvin je sve to tada ostavio i rekao: ‘Radite s njim što god želite’ i nikada se nije vratio. To je važno”, rekao je belgijski odvjetnik Alex Trappeniers.

“Svaki put kad je novi instrumental počeo i kad je Marvin počeo pjevati, dao sam mu broj”, dodao je Trappeniers i nastavio: “Na kraju, kada sam preslušao svih 30 kaseta, imao sam 66 demo snimaka novih pjesama. Nekoliko ih je dovršeno, a nekoliko ih je jednako dobro kao ‘Sexual Healing’, jer su napravljeno u isto vrijeme. Postojala je jedna pjesma koju sam slušao deset sekundi i shvatio da su mi glazba i riječi u glavi cijeli dan, poput trenutka planetarnog poravnanja.”

Obitelj Dumolin (Charles je umro 2019. godine) nedvojbeno posjeduje zbirku, posebno u svjetlu belgijskog zakona koji propisuje da svaka imovina postaje osobna nakon 30 godina, bez obzira na koji je način stečena. To se, međutim, ne odnosi na intelektualno vlasništvo, što znači da bi Trappeniers i njegovi partneri mogli završiti kao vlasnici fizičkih vrpci na kojima je snimljena glazba, ali bez prava objavljivanja pjesama.

U međuvremenu, Gayeovi nasljednici u Sjedinjenim Državama mogli bi teoretski imati prava na glazbu, ali joj ne bi mogli pristupiti bez posjedovanja vrpci.

Trappeniers je rekao da misli da je potreban kompromis: “Mislim da i jedni i drugi imamo koristi, Marvinova obitelj i Dumolinovi nasljednici s kolekcijom u rukama. Ako se udružimo i pronađemo prave ljude na svijetu, Marka Ronsona ili Brunu Marsa… Nisam ovdje da dajem prijedloge nego da kažem: ‘OK, poslušajmo ovo i napravimo sljedeći album’. Moralno, volio bih raditi s obitelji, ali ovo je noćna mora za njih za svaku drugu opciju osim zajedničkog dogovora… da netko dolazi iz općenito gledano bogate zemlje i da oni sklope dogovor oko toga da ta kolekcija napusti tu zemlju”, rekao je odvjetnik Alex Trappeniers.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X