‘Oppenheimer’ se konačno prikazuje u Japanu, a reakcije su oprečne

Višestruki ovogodišnji oskarovac ‘Oppenheimer’ redatelja Christophera Nolana napokon je objavljen u Japanu, a film je dočekan s mješovitim kritikama.

‘Oppenheimer’

Često nazivan ‘ocem atomske bombe’, Oppenheimer je bio ključan u stvaranju nuklearnog oružja koje je korišteno u bombardiranju Hirošime i Nagasakija 1945. godine, jedinoj uporabi nuklearnog oružja u ratu u ljudskoj povijesti, a ubijene su stotine tisuća japanskih civila.

Budući da je film sada u kinodistribuciji u Zemlji izlazećeg Sunca, gradonačelnik Hirošime bio je kritičan, rekavši (putem Associated Pressa): “Sa stajališta Hirošime, užas nuklearnog oružja nije dovoljno prikazan. Film je napravljen na način da potvrdi zaključak da je atomska bomba korištena za spašavanje života Amerikanaca.”

Mnogi su optužili Nolanov film da je neosjetljiv na Japan i njegovu mučnu prošlost. Spike Lee prethodno je postavio pitanje zašto film ne prikazuje utjecaj atomskih bombi na japansku javnost, s tim da se film fokusira isključivo na američku stranu događaja.

Drugi filmski gledatelj rekao je Reutersu: “Naravno da je ovo nevjerojatan film koji zaslužuje osvojiti Oscara. Ali film također prikazuje atomsku bombu na način da se čini kao da je hvali, a meni je, kao osobi s korijenima u Hirošimi, bilo teško gledati.”

Drugi gledatelj, Koichi Takeshita, koji živi u Nagasakiju, rekao je za NPR: “Posljednji Oppenheimerov pogled u filmu bio je bolan. Bio je to izraz ili žaljenja, jer je on bio taj koji je napravio atomsku bombu, ili nije znao što učiniti i bio je tužan, jer su deseci tisuća ljudi umrli.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X