U.K. Subs u Boogaloou – četrdeset divljih godina

Nedjeljna je večer u Boogaloou pretvorena u pravu punk-rock veselicu, a obljetnica U.K. Subsa dostojno je proslavljena.

U.K. Subs u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

Nakon što su nas u prosincu posjetili GBH, sinoć je u Zagrebu gostovala još jedna sila britanske street punk gerijatrije, jedni od začetnika žanra, londonski U.K. Subs.

Punk djed

Subsi su Zagreb, preciznije klub Boogaloo, ovaj put posjetili u sklopu turneje kojom slave četrdeset godina postojanja. Njihov frontmen Charlie Harper ima već nevjerojatne sedamdeset i tri godine, ali to ga ne sprječava da se kose obojene u zeleno otisne na turneju poput ove. Naravno da je staroga Charileja vidno fizički nagrizao zub vremena, koga i ne bi u toj dobi, ali legenda duhom ne posustaje i nalazi iznenađujuće mnogo izvođačkog žara pri pjevanju najboljih poglavlja svoje sada već pozamašne pjesmarice.

Otvoren s “Fragile”, sinoćnji koncert je upravo tako nekako i zamišljen, kao žestoka vožnja kroz najbolje točke karijere, a do bisa ih se u taj divlji set naguralo i više od dvadeset. U prvom djelu su se tako između ostalih sticale “You Don’t Belong” i moćna “Rockers”, a kao vrhunac rane faze koncerta bljesnuo je prepjev njemačkih Toten Hosen, “Here Comes Alex” nadahnuta Kubrickovom kultnom “Paklenom narančom”.

U srednjem djelu mjesto su našle i stvari poput “Down on the Farm” i “Emotional Blackmail”, ali najbolje su, očekivano, Charlie i ekipa sačuvali za kraj redovnog djela koncerta. Ta salva krenula je hitom “Party In Paris”, a apsolutni vrhunac koncert je doživio fenomenalnom izvedbom “Warhead” s angažiranim sudjelovanjem publike pri pjevanju refrena, da bi se stvar privela kraju furiozno brzom verzijom “Stranglehold”.

U.K. Subs u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

Banda s Mažuranca

Prije nego li su na pozornicu stali U.K. Subs, atmosferu su zagrijavali zagrebački bendovi Skretničari i Eksodus. Karijeru Skretničara, domaće varijante street punk veterana, smrt je nažalost pratila vjernije od publike, a u sinoćnjoj postavi progrmili su kroz brojne zajebantske himne alkoholu, tučnjavama i seksu poput “Svi za jednog“, “Rupa je rupa“ i “Dijana”, sve do refleksivne točke gdje su sa “Sjene sa pruge” pozdravili sve one vjerne prijatelje i bivše članove koji su ih napustili. Popraćeni zahtjevima iz publike da “sviraju žešće” na pozornicu su pozvali svog bivšeg frontmena Debelog, koji je svojom specifičnom karizmom izvukao ljude ispred pozornice pjevajući hitove “Glupača” i, s posebnim guštom, “Banda s Mažuranca”.

Eksodus je na pozornicu ušao uz zvuke “Internacionale”, a nakon instrumentalnog uvoda pojavio se frontmen Tomi koji se učas proglasio “najpoznatijim pankerom” i otpjevao “Twilight Zone”. Usljedila je šetnja raznim stilovima punka, što domaćeg, što engleskog izričaja, poneka obrada (Termita) ili citat (Dead Kennedysa), uglavnom autorski i prgavo, kako to i obično biva na njihovim nastupima koje uglavnom odrađuju u svojstvu predgrupe slavnim punk bendovima čije koncerte im vođa benda organizira.

Skretničari u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

Nedjeljna je večer u Boogaloou tako pretvorena u pravu punk-rock veselicu, a obljetnica U.K. Subsa dostojno je proslavljena. Pogotovo valja pohvaliti mlade pankere u publici koji su šutkom i pjesmom popratili nastup gospodina koji bi im bez problema mogao biti djedom. Klub, nažalost nije bio pun, prostor je ograđen na nešto više od polovice kapaciteta, ali mlade snage su svojom energijom taj nedostatak lako nadomjestile. Kako reče Debeli: “Sretan vam četrdeseti rođendan punka!”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X