U Kanadi izronila nova kopija Princeove rijetke ‘zle ploče’, cijena u online prodaji 27,500 dolara

Ponovno pronađena još jedna vinilna kopija Princeovog ‘Crnog albuma’.

Prince snimljen 1986. godine (Foto: Wikipedia)

Podsjetimo, album je inicijalno trebao biti objavljen 1987. godine kao “The Funk Bible”, Princeovo šesnaesto studijsko izdanje. Međutim, Prince je doživio neku vrst “spirtiualne epifanije” i naredio da se uništi svih 500 tisuća kopija, tvrdeći da je sadržaj na albumu “zao”.

Kasnije je, ipak, dao odobrenje da se pjesme objave na kasetama i CD-u, no nikada na vinilu.

Prošle se godine u SAD-u pojavilo pet vinilnih kopija albuma, a sada se pojavila još jedna u Kanadi. Njen vlasnik je bivši zaposlenik Columbia Recordse koji je jednu od ploča predviđenih za uništenje, tajno, zadržao za sebe.

“Godine 1987. radio je u kanadskoj tvornici Columbia Recordsa koja je prešala vinile”, objašnjava Jeff Gold, izvršni potpredsjednik Warner Brosa, inače kolekcionar rijetkih ploča koji je od tog svog hobija napravio i tvrtku Recordmecca.

“Kada je krenulo uništenje ploča, zadržao je jednu za sebe. Nikada nije shvatio rijetkost i vrijednost ploče dok nije pročitao članak u Rolling Stoneu koji je govorio upravo o vrijednosti ploče. Nakon toga me kontaktirao”, ispričao je Gold, tajeći ime vlasnika ploče.

Gold je pomogao vlasniku da ploču preko Discogsa ponudi u onlajn prodaji. Cijena je 27,500 dolara – s obzirom da nije zapečaćena u najlonu i da ju je vlasnik već vrtio na gramofonu – bitno manje od prošle koja je prodana za 42,298 dolara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X