U kina stiže ‘Crveno nebo’ Christiana Petzolda

Tragikomedija o mladom piscu čiji se napuhani ego polako topi za vrijeme ljetnog odmora ispod lepršave površine krije brojne mračne tajne.

Crveno nebo

Srebrnim medvjedom Berlina ovjenčana drama o idiličnim praznicima koji se pretvaraju u ljeto puno intriga, Crveno nebo u režiji jednog od najzanimljivijih njemačkih autora današnjice, Christiana Petzolda, 4. siječnja stiže u domaća kina. Uoči početka kinodistribucije, od 24. do 30. prosinca zainteresirani će na platformi Kino Europa Online moći besplatno pogledati Petzoldove prethodne hvaljene filmove “Feniks”, “Tranzit” i “Undine”.

“Crveno nebo” je tragikomedija o mladom piscu Leonu čiji se napuhani ego polako topi tijekom ljetnog odmora u baltičkoj idili. Baš kao i njezin junak, iza čije se simpatične vanjštine nalazi mizantrop pun predrasuda, ova filmska posveta zavodljivosti ljeta i filmovima Érica Rohmera ispod lepršave površine krije brojne mračne tajne.

Leon (Thomas Schubert) planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom (Langston Uibel) u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju (Paula Beer). Duo se ubrzo pretvori u trio, a zatim i kvartet, što se Leonu nimalo ne sviđa. Kada u okolici počnu divljati požari, četvero mladih ostaju zarobljeni u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale strasti dosegnuti točku izgaranja.

“Crveno nebo” je drugi, “vatreni” dio Petzoldove Trilogije o elementima, koja je započela obradom mita o vodenoj nimfi “Undine” (ZFF 2021.), smještenom u suvremeni Berlin. I u ovom filmu Petzold nastavlja suradnju s jednom od najzanimljivijih njemačkih glumica Paulom Beer koja je za ulogu Undine nagrađena Srebrnim mjedvjedom Berlina i europskim Oscarom, dok je glavnu ulogu povjerio zapaženom austrijskom glumcu Thomasu Schubertu (“Disati”, 2011).

Teme umjetnosti, međuljudskih odnosa, seksualnosti i prijateljstva uokvirene su kadrovima idiličnih krajolika “njemačke rivijere” Petzoldova stalnog suradnika Hansa Fromma te zavodljivim tonovima austrijskog dream pop benda The Wallners, a montažu potpisuje Bettina Böhler, nevjerojatna nevidljiva žena njemačke kinematografije, koja je bila gošća programa Industrija 21. Zagreb Film Festivala.

Christian Petzold jedan je od najcjenjenijih njemačkih redatelja današnjice i najistaknutiji predstavnik Berlinske škole. Poznat je po reinterpretacijama kultnih filmova i žanrova poput horora, film noira i melodrame, tajanstvenim protagonistima koje smješta u nemoguće situ-acije te povezivanju turbulentne njemačke prošlosti i sadašnjosti. Svjetsku slavu stekao je nagrađivanim ostvarenjima “Jerichow” (2008), “Barbara” (2012), “Feniks” (2014), “Tranzit” (2018) i “Undine” (2020).

Film pogledajte u kinu Kinoteka (Zagreb), Art-kinu Croatia (Rijeka), Kinu Mediteran Makarska, Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar i neovisnim kinima iz Kino mreže. Distributer je Zagreb Film Festival. Više informacija na www.zff.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X