Najavljena knjiga ‘Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati’

Autori su: Ivan Palijan, Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić. ‘Album na dan’ donosi sadržaja na više 472 stranice u boji, mekog uveza, formata 21×21 cm. Knjiga izlazi krajem siječnja 2024. Cijena je 60 EUR, ali u prednarudžbi to iznosi 45 EUR.

Album na dan – 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati

Knjiga odgovara na važna pitanja „Koji su najvažniji albumi svih vremena?“ i „Postoji li način da to odredimo bez da izazovemo nerede?“ postavljena negdje oko 3 ujutro tijekom jedne noći nedefiniranog dana u tjednu koja se činila da nikada neće završiti. Originalni tekstovi stručnih autora koji su većinu života proveli slušajući glazbu, a jedan njegov nešto manji dio i pišući o njoj donose jedinstven uvid u važnost ovih albuma u našem vremenu ne gubeći iz vida njegovu važnost u vremenu kada su se albumi prvi put pojavili. Od albuma „In the Wee Small Hours“ Franka Sinatre iz 1955-e, do albuma „Folklore“ Taylor Swift iz 2000-e, ovi albumi su obilježili doba u kojima su nastali kroz svoj umjetnički domet, društveni značaj ili čistu popularnost kod publike. No važnije oni su i danas važni, slušani i traženi te predstavljaju obavezne dijelove naših samoobnavljajućih i brzorastućih kolekcija vinila i CD-ova uz česta slušanja na streaming servisima.

>NARUČI SADA ZA SAMO 45 EUR (poštarina za RH uključena)

Izdavač navodi:

KAKO BISMO ODREDILI KOJI SU NAJVAŽNIJI ALBUMI POPULARNE GLAZBE KORISTILI SMO PET KRITERIJA
Prodaja albuma prema stranici bestsellingalbums.org i slušanost albuma prema stranici last.fm
Ocjene kritičara prema stranicama metacritic.com i allmusic.com
Broj lista najboljih albuma na kojima se album nalazi prema stranicama acclaimedmusic.net i rocklistmusic.co.uk
Ocjene i broj ocjena fanova prema stranicama allmusic.com i discogs.com
Broj albuma koje fanovi imaju ili žele imati u svojoj kolekciji prema discogs.com

KNJIGA „ALBUM NA DAN“ OSIM 365 ALBUMA UKLJUČUJE I:
20 najvažnijih jazz albuma
20 najvažnijih country albuma
20 najvažnijih reggae albuma
20 najvažnijih punk albuma
20 najvažnijih metal albuma
20 najvažnijih hip hop albuma
20 najvažnijih albuma elektroničke glazbe
184 najvažnijih knjiga o glazbi
220 najvažnijih dokumentarnih i igranih filmova i serija o glazbi

MOOD CHART s uobičajenim situacijama u kojima ćemo se naći slušajući albume

VODIČ ZA KOLEKCIONARE s preporučenim izdanjima na vinilu i CD-u koji imaju najbolji omjer cijene, kvalitete i dostupnosti te istaknutim domaćim izdanjima.

U KNJIZI „ALBUM NA DAN“ SE MEĐU OSTALIMA NALAZI:
8 albuma Radioheada
7 albuma Boba Dylana
6 albuma The Beatlesa, Neila Younga, Davida Bowieja i Kanyea Westa
5 albuma Led Zeppelina
4 albuma Rolling Stonesa, Pink Floyda, R.E.M.-a, The Smithsa, Red Hot Chili Peppersa, Björk, PJ Harvey i Coldplaya
3 albuma The Velvet Undergrounda, The Jimi Hendrix Experincea, Steviea Wondera, Joni Mitchell, Nicka Drakea, Brucea Springsteena, Briana Enoa, Michaela, Jacksona, Elvisa Costella, Talking Headsa, Beastie Boysa, Sonic Youtha, Nirvane, Musea, Eminema, Becka, The White Stripesa, Gorillaza, Arcade Firea, Arctic Monkeysa, Kendricka Lamara
0 albuma Elvisa Presleya, Steeley Dana, Todda Rundgrena, Genesisa i Deep Purplea

O AUTORIMA:

IVAN PALIJAN je rođen 1973 godine u Zagrebu, gdje je odrastao, školovao se i studirao. Tijekom studija je počeo objavljivati prve tekstove u medijima pa je do 2000. radio u Arkzinu, Studentskom listu, Student­skom listu Revolt, Otvorenoj televiziji, XL magazinu i Jutarnjem listu. Od 2001. je počeo surađivati s Klik magazinom, do kraja godine postaje dio redakci­je, a od sredine 2003. godine glavnim urednikom Klik magazina. Najbolji domaći life-style magazin svih vremena uređuje do rujna 2009., surađujući s najboljim i najkreativnijim pop-kulturnim autorima ikada: Velimirom Grgićem, Zoranom Lazićem, Tonći­jem Kožulom, Bojanom Mandićem, Ivanom Raml­jakom i Aleksandrom Holigom. Nakon toga počinje istraživati drugačije kreativne i životne mogućnosti. S različitim medijima surađuje do 2013 godine kada se seli, prvo u Čakovec, a onda u okolicu Varaždi­na. Sudjeluje kao voditelj marketinga i prodaje, ta kasnije kreativni direktor u razvoju obiteljskog posla u vlasništvu supruge i njene obitelji. Paralelno s time bavi se i programima osobnog razvoja i zdravog živl­jenja u svom Sattva centru zdravlja i sreće. Ova knjiga je tek njegov prvi naslov od mnogih koje priprema.

VELIMIR GRGIĆ, rođen 1978., je novinar, pisac, scenarist i producent. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku Heroina Nova. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina Nomad, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu, pisao je za neke od najvećih magazina u državi i regiji, kao što su Playboy, Globus, Nacional i Klik; s 18 godina postao je urednik u Homo Volansu, a objavljivao je u časopisima Arkzin, 21. stoljeće, američkom magazinu The Source i mnogim drugim, a godinama je radio kao novinar portala Tportal.hr, pišući tekstove o filmu, glazbi, televiziji, lifestyleu, kulturi i društvenim fenomenima. Uredio je i brojne emisije, TV priloge i reportaže te nastupao pred kamerom pionirske T-Comove internet televizije, pokrenute početkom novog milenija, a kasnije transformirane u MAXtv. Godine 2019. pisao je kolumnu za portal Telesport i postao stalni suradnik/feljtonist magazina Express (24 sata).

DINO MILIĆ JAKOVLIĆ rođen je 1970. u Zagrebu, a u novinarskoj karijeri uglavnom se bavi automobilima i Formulom 1. O glazbi nije profesionalno pisao, pa je frustracije zbog toga pretočio u blog, koji je najčešće govorio o glazbi i koncertima, te svojedobno bio dosta praćen. Na jednom je Memorijalu Mirka Miočića osvojio srebrnu medalju upravo na glazbenom kvizu – a da pritom nije točno odgovorio niti na jedno pitanje iz 21. stoljeća! Upravo mu je zato bila privlačna forma ove knjige, u kojoj se nalazi dosta album iz nekih malo davnijih dana..

MARKO SMILJIĆ, rođen 1970. u Zagrebu. Zadnjih četvrt stoljeća zaposlen u jednoj zagrebačkoj knjižnici, gdje između ostalog vodi glazbenu zbirku, što znači da od dobrih albuma ne može pobjeći. Povremeno piše, tu i tamo objavljuje, a svojedobno godinama autorski surađivao u magazinu KLIK te iz tog davnog vremena datira poznanstvo s nesretnom braćom po kolekcionarstvu. Kad ga je bivši urednik pozvao na suradnju na knjizi, sjetio se kako mu je prije nekih desetak godine polica s pločama sa zida skoro pala na glavu i pri tom odvalila radijator, pa prihvatio poziv kako bi se osvetio i naplatio štetu. Kao posljedicu svega u pedeset i nekoj opet otkrio skupe čari skupljanja ploča i svjestan je da se toga sad neće tako lako riješiti, do sljedeće nesreće s fatalnim posljedicama.

ZORAN STAJČIĆ Glavni urednik i jedan od osnivača hrvatskog pop kulturnog portala Ravno do dna (Ravnododna.com) od 2011., također urednik i voditelj radijske emisije Ravno do sna specijalizirane isključivo za suvremenu domaću i regionalnu glazbu na Radio Studentu od 2011. 2013. Iza sebe ima 20 godina novinarskog rada specijaliziranog za glazbu i pop kulturu, te glazbenog kritičara koji je pratio sve medijske formate (HRT, Nova TV / Dnevnik.hr, Jutarnji list, T-Portal, Metro, Play, IQ i Klik). Radio je i kao novinar za Rolling Stone Hrvatska (2013.-2015.) U tom razdoblju imao je najviše priča na naslovnici, a od listopada 2014. bio je izvršni urednik internetske novine Rollingstone.hr. Preveo je dvije rock biografije (The Clash, Ray Manzarek), radio je kao glazbeni fotograf i imao tri izložbe, režirao jedan dokumentarni film i video spotove za hrvatske izvođače, organizirao koncerte za više od 50 suvremenih bendova i autora, organizira i javne glazbene tribine. Bio je vođa hrvatskog rock benda Subway Dogs (1992. – 2004.), snimio je tri albuma, došao do vrha nacionalnih top lista singlova i nastupio na slovenskom festivalu Novi Rock 1993. sa The Smashing Pumpkins i Verve.

BOJAN MANDIĆ je omnichannel marketinško-komunikacijski strateg i savjetnik. Inovativni poduzetnik u sektoru prehrane životinja za učinkovitiju prilagodbu negativnom utjecaju klimatskih promjena. Posljednjih nekoliko godina piše o biznisu i ekonomiji kroz prizmu pop kulture, kao i tekstove za poznati blog Ruralna Gorila. Radio kao novinar i urednik za Klik i Radio Student, te imao featuring u knjizi „Ritam i rima“ Velimira Grgića. Kao DJ i organizator snažno doprinosio vrhunskoj kvaliteti legendarnih glazbenih programa „Moovare“ u Močvari, „Mamatronik“ i „Explicit Music“ u Mami i Ksetu, te „deep&chicken“ i „Krv, znoj i guze“ u Točkici, te kao polovica mitskog dua DJČoban&DJSeljo. Vrhunski poznavatelj glazbe i early adopter nišnih glazbenih pojava čije varijacije kasnije postaju mainstream.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X