U kina stiže nagrađivani dokumentarac ‘Između revolucija’

Film rumunjskog autora Vlada Petrija prvo će biti prikazan u Dokukinu KIC 18. siječnja.

‘Between Revolutions’

“Između revolucija” autora Vlada Petrija moćan je i originalan politički dugometražni hibridni dokumentarni film koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju žena progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske, društvima koja su eksperimentirala s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinaca. Početak kino distribucije zakazan je za 18. siječnja u Dokukinu KIC, dok će potom film igrati i u drugim nezavisnim kinima diljem zemlje.

“Između revolucija” svjetsku je premijeru imao u veljači 2023. na Filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film. Istom je nagradom ovjenčan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji (TIFF), kao i nagradom za najbolji rumunjski dugometražni film. Hrvatska premijera filma održana je na festivalu ZagrebDox u ožujku 2023. U prosincu je obilježena 34. godišnjica rumunjske revolucije dok se u siječnju, kada film Između revolucija stiže u domaća kina, obilježava 45. godišnjica od iranske revolucije.

Ovaj hibridni film donosi priču o Rumunjki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale 1970-ih studirajući zajedno u Bukureštu i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dvije žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, prosvjeda i politički turbulentnih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Intiman epistolarni dokumentarac kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, te propituje društvene tabue, represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

“Između revolucija” je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena kombinirajući ih s fiktivnim elementima.

“Za mene je Između revolucija film o nedavnoj prošlosti koja vrlo snažno odjekuje neposrednom, sadašnjom stvarnošću. Riječ je o filmu koji predstavlja subjektivnu, žensku povijest dviju država i društava koje su eksperimentirale s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojima su ljudi postupno slamani od strane represivnog političkog aparata. To je film koji rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979.”, o filmu kaže autor Vlad Petri.

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s hrvatskim Restartom i iranskom kućom undisclosed. Hrvatski koproducent je Oliver Sertić. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs). Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X