‘Night Swim’ – ukleti bazen

U određenim elementima novi naslov iz Blumhousea daje i više od prosječnog horora poput velike većine onih koje smo lani imali priliku gledati u kinima, ali u konačnici ne donosi dovoljno zabavnih elemenata ili opipljive jeze da bi se uzdigao na neku veću razinu kvalitete.

‘Night Swim’

Siječanj je u povijesti Hollywooda oduvijek tretiran kao ultimativni dump month, odnosno period u godini u kojem publika uglavnom slabo pohodi kino dvorane, a studiji se u tom razdoblju riješe najslabijih točaka svoje godišnje ponude. Pojavom streaming servisa to se trebalo donekle promijeniti, budući da se balast sada može izravno ispustiti na internet, ali sudeći po naslovima koji stižu u multiplekse početkom godine, i studiji (poput Meksika u onom zloglasnom mrziteljskom govoru Donalda Trumpa) u kina ne šalju svoje najbolje.

Prvi vikend prvog mjeseca u godini po toj logici bi trebao biti ultimativni dump weekend, a ove godine u redovnu kinodistribuciju izašao je samo jedan novi naslov. U pitanju je “Night Swim” renomirane i uspješne kuće specijalizirane za filmove strave Blumhouse koja se prošle godine opekla kupivši prava na intelektualno vlasništvo vezano za franšizu “The Exorcist” i s prvim filmom planirane trilogije izgubila priličnu svotu. Plasiranje novog naslova u izrazito nepovoljnom terminu sugeriralo je da Blumhouse ne očekuje od dugometražnog prvijenca redatelja Brycea McGuirea, a tom dojmu nije pomogla ni činjenica da je embargo na kritike bio postavljen gotovo do same premijere, iz čega se dalo zaključiti da se studio pripremio na loše ocjene, pa je skratio rok u kojemu bi one mogle imati negativan utjecaj na zaradu filma na blagajnama.

“Night Swim” (foto: Blumhouse)

Ono, pak, što je išlo u prilog prvom kinofilmu 2024. godine bješe to da njegovu produkciju potpisuje par koji čine gazda kuće Jason Blum te James Wan koji se proslavio kao redatelj triju slavnih nizova horor franšiza: “Saw“, “Insidious” i “The Conjuring”. Njih dvojica lani su zajedno producirali “M3gan”, svojevrsnu novu verziju klasika “Child’s Play” smještenu u doba Tik Toka i umjetne inteligencije. Taj film pušten je u distribuciju u istom nepopularnom terminu kao i “Night Swim”, ali je postigao značajan uspjeh na blagajnama ostvarivši petnaest puta više od uloženog i odmah osigurao nastavak.

Teško je vjerovati da će “Night Swim” (u nas urnebesno preveden kao “Zaroni, preživi!”) ostvariti jednak uspjeh kao njegov lanjski parnjak, ali u načelu i nije riječ o pretjerano lošem filmu, koliko god se njegova premisa o ukletom bazenu mogla činiti blesavom i neprovedivom u kvalitetan horor. Film prati obitelj Waller koja se useljava u kuću s bazenom ne znajući o nesrećama u prošlosti koje su se događale u vodenoj zamci s klorom koju imaju u vrtu. Ray (Wyatt Russell) bivši je igrač bejzbola koji se oporavlja od ozlijede pri čemu mu uvelike pomaže voda iz bazena, no saznat ćemo da svaka nagrada koju bazen daje stoji po jednu žrtvu koju traži zauzvrat.

Još je bolju ulogu ostvarila Kerry Condon koju najbolje pamtimo iz lanjskog remek-djela “The Banshees of Inisherin” koji joj je donio nominaciju za Oscar, a za dva tjedna ćemo je u našim kinima moći gledati i u “In the Land of Saints and Sinners”, jednom od najboljih akcijskih avantura Liama Neesona u posljednjih nekoliko godina. Ona glumi Rayovu suprugu Eve i majku mladih Izzy i Elliota koja zabrinuto shvaća da se nešto opasno odvija u njihovom bazenu.

“Night Swim” je temeljen na istoimenom kratkom uratku redatelja McGuirea, a neki su kritičari primijetili i određene sličnosti s jednom epizodom horor serijala za djecu “Are You Afraid of the Dark?” koji je devedesetih prikazivan na Nickleodeonu. Bez obzira na izvor ideje, riječ je o filmu prilično kratkog trajanja od ispod stotinu minuta, koji se unatoč tome čini duži nego što doista jest, budući da svoju radnju razvija sporo i s vjerojatno premalo elemenata prave strave prosipanih kroz minutažu.

Night Swim (foto: Blumhouse/Universal Pictures)

Navedeno je dovelo do toga da je na prvu večer prikazivanja u kinu bila mahom mlada publika, pripadnici generacije Z, koji su tijekom cijelog filma ili pričali ili gledali reelove na svojim mobitelima, uglavnom nezainteresirani za ono što se prikazuje na velikom ekranu. Ispada tako da se čangrizavom i ostarjelom kritičaru film svidio više nego velikoj većini publike, premda je u pitanju ostvarenje koje je miljama daleko od odličnog. U određenim elementima “Night Swim” daje i više od prosječnih horora poput velike većine onih koje smo lani imali priliku gledati u kinima, ali u konačnici ne donosi dovoljno zabavnih elemenata ili opipljive jeze da bi se uzdigao na neku veću razinu kvalitete.

Već u trailerima prije projekcije najavljen je i sljedeći Blumhouseov naslov koji dolazi u kina, nadnaravni horor “Imaginary” koji bi se u distribuciji trebao naći početkom ožujka.

Ocjena: 5/10

(Blumhouse, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X