U kina stiže ‘Ne ostavljaj tragove’, film o politički motiviranom ubojstvu poljskog pjesnika Grzegorza Przemyka

Potresna drama, ujedno i minuciozno režiran politički triler temeljen na stvarnim događajima.

Ne ostavljaj tragove

“Ne ostavljaj tragove” (Leave No Traces) u režiji Jana P. Matuszyńskog, temelji se na stvarnim događajima, bavi se jednom od najmračnijih epizoda iz komunističke Poljske 80-ih: politički motiviranim ubojstvom mladog pjesnika Grzegorza Przemyka i montiranim procesom koji je uslijedio. Film će se od 25. kolovoza moći pogledati u Kino mreži.

“Ne ostavljaj tragove” potresna je drama o naprasnom završetku jednog mladog života, ali i minuciozno režiran politički triler koji gledatelje vodi u najskrivenije zakutke jedne monstruozne birokratske mašinerije. Film je imao svjetsku premijeru u službenoj kokurenciji Venecijanskog festivala 2022., a bio je predstavnik poljske kinematografije u utrci za Oscare 2022.

Poljska, 1983. godine. Zemlju potresa slučaj ubojstva mladog pjesnika Grzegorza Przemyka, kojeg je nasmrt pretukla milicija. Film prati priču njegovog prijatelja Jureka, jedinog svjedoka brutalnog premlaćivanja, koji je preko noći postao državni neprijatelj broj 1. Pokrenut je tada cijeli državni aparat – tajne službe, mediji i sudstvo nastojali su slomiti Jureka i pojedince bliske slučaju, uključujući Jurekove roditelje i Grzegorzovu majku, poljsku pjesnikinju i aktivisticu blisku demokratskoj opoziciji, Barbaru Sadowsku.

“Udaraj ga po trbuhu, ne po leđima, tako da ne ostaviš tragove”, kaže u filmu jedan od policijskih službenika dok palicama mlate maturanta. Unatoč pozornosti međunarodnih medija i mirnim prosvjedima tisuća građana koji su se okupili na njegovom sprovodu Zločin nikada nije dobio zadovoljavajući sudski epilog. Gotovo 40 godina kasnije, koristeći arhivske materijale i memoare svjedoka Cezarya Łazarewicza, redatelj detaljno rekonstruira slučaj pretačući ga u univerzalnu priču o opresivnim režimima i njihovim zločinima.

Jan P. Matuszyński rođen je 1984. godine u Poljskoj. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Sveučilištu Silesia u Katovicama. Autor je nagrađivanog dokumentarca Deep Love te igranog filma The Last Family, nagrađenog u Locarnu za najboljeg glumca. Autor je TV serije The King of Warsaw, u produkciji CANAL+. “Ne ostavljaj tragove” njegov je drugi dugometražni igrani film.

Distributer je Zagreb Film Festival. Film će se moći pogledati u Kinu Metropolis MSU, Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kuturnom centru Bjelovar, POU Varaždin, Kinu Gandusio Rovinj i drugdje. Detaljan popis kina dostupan je na www.zff.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X