U okviru Hrvatske diskografske udruge osnovan odbor za glazbeni publishing

‘Odbor za glazbeni publishing osnovan je u cilju bolje komunikacije s korisnicima autorskih djela, organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava, autorima i ostalim sudionicima kreativnih industrija i medijima’, poručuju iz HDU-a.

U okviru Hrvatske diskografske udruge osnovan odbor za glazbeni publishing

U sklopu Hrvatske diskografske udruge, u srpnju ove godine osnovan je Odbor za glazbeni publishing, s ciljem učinkovitijeg poslovanja i poboljšanja poslovnog i pravnog položaja autora i publishera (prvenstveno domaćeg kataloga) te dodatne edukacije o ovom aspektu glazbene industrije.

„S obzirom na to da se u Hrvatskoj pojavila potreba za ujedinjavanjem interesa i rada za ovaj segment glazbenog poslovanja, kao glas i polazišna točka glazbenih nakladnika, misija ovog Odbora je povećati zaštitu prava publishera i autora u Hrvatskoj i inozemstvu te djelovati na stvaranju boljeg okruženja i jačanju njihove pozicije,” poručuju iz Hrvatske diskografske udruge.

Novoosnovani Odbor za glazbeni publishing nastojat će unaprijediti zajedničku komunikaciju:

  • s korisnicima, prvenstveno televizijskim kućama, kako bi pojasnili međusobna prava i obveze i modele poslovanja;
  • s organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava radi ostvarivanja što kvalitetnije suradnje i najboljih mogućih rezultata;
  • sa samim autorima u smislu što boljeg informiranja i poslovne podrške;
  • te svim ostalim sudionicima kreativnih i kulturnih industrija i subjektima koji utječu na njihov rad, poput državnih institucija.
  • U Radno predsjedništvo ovog Odbora izabrani su Ana Škarica-Lešić (Dancing Bear Naklada) kao predsjednica te Frane Tomašić (Croatia Records Music Publishing) kao zamjenik predsjednice. Pored njih, Radno predsjedništvo čine predstavnici sljedećih publisherskih kuća: Menart, Hit Records, Mars Music, Propeler, Scardona glazbena produkcija.

Ana Škarica-Lešić, osnivanje ovog Odbora komentirala je na sljedeći način: „Na temelju dugogodišnjeg iskustva bavljenja publishingom možemo utvrditi da korisnicima glazbenih sadržaja, a čak i mnogim sudionicima same glazbene industrije, nisu sasvim jasni uvjeti korištenja autorskih glazbenih djela te sadržaj prava autora i publishera kao njihovih zastupnika. Nadam se da ćemo kroz djelovanje ovog Odbora uspjeti približiti ove pojmove te da ćemo unaprijediti položaj autora i u ovom, individualnom ostvarivanju njihovih prava.”

Rad Odbora otvoren je i za sve ostale publishere koje pozivamo da se priključe ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Za sve upite slobodno se obratite na mail [email protected] ili na broj telefona 01/3668-194.

Tko su glazbeni publisheri?

Glazbeni nakladnik (publisher) je osoba ili trgovačko društvo koji na temelju potpisanog ugovora s autorom upravljaju njegovim djelima u svrhu ostvarivanja najvećeg mogućeg prihoda za autora. Povijest modernog glazbenog nakladništva počinje u 19. stoljeću kada su se glazbeni nakladnici i autori počeli povezivati radi stvaranja i izdavanja popularne glazbe. Glazbeni su nakladnici u tom periodu uglavnom zastupali svoje autore u vidu fizičkih notnih zapisa, a danas njihova djelatnost obuhvaća višestruke zadaće, kao npr. korištenje autorskih djela u reklamama, filmovima i sl.

Glazbeni nakladnici zaduženi su, među ostalim, za:

  • pregovaranje za djela autora kako bi autor primio što veću moguću naknadu za određenu vrstu korištenja
  • davanje dopuštenja za izdavanje licenci za prava mehaničke reprodukcije
  • izdavanje sinkronizacijskih licenci
  • upravljanje prodajom tiskane glazbe
  • Kad je riječ o kreativnoj strani rada glazbenih nakladnika, oni su aktivni sudionici u poticanju suradnji umjetnika te predlaganju pjesama svojih autora različitim glazbenicima i izdavačkim kućama.

Publisheri isto tako prikupljaju prihode u ime i za račun autora, a bave se i prikupljanjem individualnih prava autora koja se odnose na pojedinačno korištenje autorskog djela.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X