U prodaji luksuzno vinilno reizdanje prvog albuma Haustora

Croatia Records nastavlja s proslavom 40 godina novog vala te predstavlja i četvrto luksuzno vinilno reizdanje koje su ljubitelji novog vala dugo iščekivali.

  •  
  •  
Haustor ‘Haustor’

U pitanju je kultni prvi album legendarne grupe Haustor koji je obilježen pjesmama kao što su “Moja prva ljubav”, “Radio”, “Mijenjam se” i “Tko je to”, ali i ostalim draguljima poput “Crni žbir”, “Duhovi” i “’60 – ’65”. Album je to koji je oduševio prije svega publiku jer je imao jedan zanimljivi pristup dva kreativna uma, Srđana Sachera i Darka Rundeka, jedan je u zvuk benda unio svoje etnomuzikološke interese, a drugi teatralni pristup što je rezultiralo zvukom tada jedinstvenim u cijeloj regiji.

“Snimajući album grupe Haustor nastojao sam ući u svijet imaginacije tada mladog, supertalentiranog Darka Rundeka i bilo mi je to dragocjeno životno iskustvo. Današnja popularnost i kvaliteta tog albuma dokaz su da smo napravili zaista dobar posao”, napisao je uz izdanje ton majstor albuma Hrvoje Hegedušić, dok je producent Husein Hasanefendić Hus napisao kako je to bilo zabavno, poučno, ali i donekle naporno iskustvo: “Balansirati između dva kreativna ega kao što su Rundek i Sacher, koji vuku svatko na svoju stranu, a pri tome u projekt ugraditi i nešto svoje vizije, gotovo da je bio više diplomatski nego producentski posao.”

“Drago mi je i ponosan sam kaj sam učestvoval u nečem kaj je bilo i ostalo najbolje kaj se ovdje dogodilo u glazbi. Niti je ko robijal, niti je ko stan dobil. Onda su, kao i danas, tzv. narodnjačke zvijezde bile puno popularnije nego mi. Za mene je to bil soundtrack jednog vremena i jednog sloja građanstva koji je u međuvremenu iščeznul, a ja sam ga zval lumpen inteligencijom. Sve u svemu, mislim da smo uglavnom iskoristili povijesnu priliku da se i naša čuje, s time kako moram reći da, ako je i bilo neke kritike društvenih pojava, moja je bila s lijeva. Bunt? Prirodno je da se mladi čovjek buni. Nije prirodno da se ne buni. Mrak. Zastor. Aplauz. Nema bisa”, rekao je Srđan Sacher.

“Tad sam se furao na radio drame pa smo imali taj neki formalni stilski otklon i prema radio drami što nitko drugi nije imao. Iako tada ne bih mogao usmjeriti prst u nekoga tko je bio inspiriran Haustorom, 10, 15 ili 20 godina kasnije bend su mnogi prepoznali i čak crpili inspiraciju iz onoga što smo mi radili”, ističe Darko Rundek.

Popratnu knjižicu albuma prate tekstovi Hrvoja Hegedušića, Dubravka Majnarića i Huseina Hasanefendića Husa te urednika izdanja Nikole Kneževića koji je razgovarao sa Srđanom Sacherom, Darkom Rundekom i Ozrenom Štiglićem, dok se na kraju knjižice svi članovi Haustora u to vrijeme osvrću na album 40 godina kasnije. Tekstovi su popraćeni uz kopije originalnih dokumenata iz arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, ali i fotografije Sande Hržić i Andrije Zelmanovića.

Album dolazi na 180-gramskom prozirnom vinilu prljavo bijele boje, a uz pakiranje dolazi i download kod za preuzimanje mp3 verzije albuma remasteriranog s originalnih magnetofonskih vrpci od strane Gorana Martinca iz Croatia Records Studija. Grafičku pripremu prilagođenog originalnog dizajna radio je Darko Kujundžić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X