‘U tami Zvjezdane staze’ – osveta u nedostatku pomicanja granica

Drugi nastavak reboota popularnih ‘Zvjezdanih staza’ je u svakom pogledu bolji od svog prethodnika, ali ponovno nedostaje glavnog sastojka: ‘Zvjezdanih staza’…

Star Trek 'Into Darkness'

Odmah na početku bih htio napomenuti da ću u daljnjem tekstu ovaj film oslovljavati jednostavno kao „Star Trek“, jer je „U tami Zvjezdane staze“ jednostavno gluparija. Dakle, „Star Trek“ je u svom novom, osvježenom serijalu, pod redateljsko-kreativnom palicom J.J.Abramsa, podijelio prilično veliki auditorij na tri jednako bitna dijela. Jedni su fanovi „Star Treka“ kojima se i novi nastavci jako sviđaju, drugi su fanovi kojima su novi nastavci svetogrđe, a treći su oni kojima je apsolutno svejedno iz kakvog univerzuma ovi filmovi dolaze. Ugoditi svima je uistinu nemoguće, pa je J.J. krenuo nekom srednjom strujom, davši svakoj grupaciji dovoljno da iz kino dvorane izađe zadovoljna. Ili se barem tome nadao.

Priča ovog filma počinje kada mladi kapetan Kirk (Chris Pine) izgubi komandu nad Enterpriseom, nakon što prekrši prvo pravilo, legendarni Prime Directive Zvjezdane Flote, koje brani ikakvo uplitanje u razvoj inferiornih civilizacija, spasivši Spocka (Zachary Quinto) od sigurne smrti.  No nakon što novi kapetan Enterprisea i Kirkov mentor, admiral Pike (Bruce Greenwood) biva ubijen u mučkom terorističkom napadu, Kirk će još jednom sjesti u kapetansku stolicu i krenuti u lov na najveću prijetnju Federaciji, misterioznog Johna Harrisona (Benedict Cumberbatch).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_WzJXmY2xrg[/youtube]

Na svu sreću, spomenuti trojac je uloge odglumio besprijekorno. Pine je, priznajem, u prvom nastavku bio prilično antipatičan kao mladi Kirk, ali vidi se da je sazrio, kako on kao glumac, tako i njegov lik. Quinto i dalje nastavlja vrlo dobro replicirati svog prethodnika, Leonarda Nimoya, s tim da je njegova varijanta u ovom nastavku još malo podebljala ljudsku notu. Pravi je pogodak definitivno televizijski Sherlock, Benedict Cumberbatch, za kojeg se već iz trailera moglo vidjeti da će biti izvanredan protivnik. Moćan je, odlučan i beskrupulozan, istinski negativac koji na momente ipak uspijeva izazvati simpatije, pa čak i malenu želju da na kraju pobijedi i dobije svoju osvetu.

Premda je audio-vizualno vrhunski film (istina, J.J.Abrams ne odustaje od iritantnog lens flarea, ali preko toga se može prijeći), a pričom i dobrom glumom dovoljan da zaintrigira i zabavi i one koji nisu toliko skloni ovom rebootu, i dalje prilično slabo koristi „Star Trek“ univerzum i dotiče ga se jedino po najjasnije prepoznatljivim motivima. Kronično nedostaje onoga što „Star Trek“ čini „Star Trekom“, a to su istraživanje, pomicanje granica, diplomacija, upoznavanje novih rasa i svjetova, te jedna općenita sveljudska potreba za zajedništvom i napretkom. U svoja prva dva filma, Abrams nam je dao premalo (ako i uopće) takvih priča, te je sve podređeno nabrijanoj akciji i već pomalo izlizanim i malenim pričama o djetinjoj potrebi za osvetom.  No, svjetlo na kraju postoji, i to u obliku zadnje scene ovoga filma, koja daje nadu da bi sljedeći nastavak mogao biti upravo ono što  još uvijek čekamo: moderan, tehnički savršen SF film, koji s punim pravom može nositi naziv „Star Trek“. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X