Udruga Promo: Berislav Šipuš ne smije biti ministar kulture!

Kao razlog spomenuta udruga navodi kako je Šipuš vlastitim projektima g. Šipuš u 2015. godini dodijelio je čak 30% javnih sredstava za glazbu, odnosno 2.440.000,00 kn, dok mu je gradski Ured za kulturu na čelu s Tedijem Lušetićem dodijelio još dodatnih 1.245.000,00 kn.

Berislav Šipuš (Foto: Wikipedia)
Berislav Šipuš (Foto: Wikipedia)

Nakon velikog medijskog odjeka press konferencije Udruge Promo koja okuplja koncertne promotore u kome je ukazala na problem uzurpacije javnog novca od strane klasičarskog lobija putem vijeća za glazbu u manje od tjedan dana Udruga se ponovno oglasila priopćenjem ovog puta vezanim za ostavku ministrice kulture u apelu da njen zamjenik nipošto ne bi smio preuzeti Ministarstvo nakon njenog odlaska.

Donosimo priopćenje Udruge Promo:

U reakcijama koje su uslijedile od strane g. Šipuša i g. Lušetića, moglo se primjetiti da oba javna službenika nisu imali potrebe niti argumenta demantirali tvrdnje Proma i stanje stvari raspodijele javnih sredstava za glazbu, točnije samo su potvrdili sve tvrdnje iznesene na press konferenciji. Izbjegli su naravno odgovoriti na ključno pitanje – odakle im pravo pojam glazbe svode samo na klasiku i jazz te odakle im pravo da ne zadovoljavaju javni interes? Podsjetimo, istraživanja glazbenih potreba i preferencija pokazalo je da 80% građana Zagreba i Hrvatske želi koncerte suvremene autorske glazbe dok je 20% pokazalo interes za koncerte klasične i jazz glazbe. Njihove reakcije pokazuju da je na djelu misija “Spašavanja vojnika Ryana”, tj. pod svaku cijenu treba obraniti monopolizirane budžete za glazbu – kao protunapad onda se izvlače rezultati drugih vijeća, čiji rad nikada nije ni bilo predmet rasprave, a u kojima neki klubovi mogu eventualno proći zbog raznolikosti programa kojim se bave no ne i temeljem suvremene autorske glazbe koju promoviraju.

Kako je ministrica kulture gđa. Zlatar-Violić podnijela ostavku, a kao njenog nasljednika neki mediji spominju g. Šipuša, od javnog interesa je za istaknuti kako su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba putem Vijeća za glazbu raspodijelila sredstva organizacijama i manifestacijama kojima je gospodin g. Šipuš bio na čelu sve do preuzimanja funkcije zamjenika ministrice te s kojima nastavlja biti intenzivno povezan – Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus kao projekt Cantus d.o.o., Osorske glazbene večeri i Hrvatska glazbena mladež (podaci su preuzeti iz službene biografije g. Šipuša objavljene na stranicama Ministarstva kulture).

Sukladno navedenom, ovim putem želimo uputiti medije na rezultate i sredstva dodijeljena navedenim projektima temeljem natječaja za janve potrebe u glazbenoj umjentosti za 2015. godinu pri Ministarstvu kulture i Uredu za kulturu Grada Zagreba (oba dokumenta preuzeta su sa službenih stranica nadležnih ureda i dostupna su javnosti):

1) Muzički Biennale, g. Šipuš je umjetnički direktor (od 1997.-2011.), za 2015. g. Ministartsvo kulture dodjeljuje sredstva u iznosu od 850.000,00 kn, a Ured za kulturu u iznosu od 500.000,00 kn

2) Ansambl Cantus, projekt Cantus d.o.o., g. Šipuš je umjetnički voditelj od 2001. do 2012. Od 2012. do danas je počasni umjetnički voditelj. Za 2015. Ministarstvo kulture dodjeljuje Cantus d.o.o. (čiji je projekt i Ansambl Cantus) 490.000,00 kn , a ured za kulturu grada Zagreba za ciklus Cantus & Lisinski 200.000,00 kn i 55.000,00 kn za Cantus d.o.o.

3) Osorske glazbene večeri, g. Šipuš umjetnički direktor festivala Osorske glazbene večeri (2009.-2011.) Za 2015. Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva u iznosu od 650.000,00 kn.

4) Hrvatska glazbena mladež, g. Šipuš je još uvijek predsjednik volonter Hrvatske glazbene mladeži. Za 2015. g. Ministarstvo kulture putem vijeća za glazbu dodjeljuje iznos od 450.000,00 kn, a od Ureda za kulturu Grada Zagreba iznos od 490.000,00 kn.

Dakle, putem Vijeća za glazbu koje je imenovao g. Šipuš, Ministarstvo kulture u kojem je g Šipuš zamjenik ministrice, dodjelilo je organizacijama i manifestiacijama s kojima je g. Šipuš intenzivno povezan (povezanost je vidljiva iz njegove biografije na stranicama Ministarstva kulture) ukupno 2.440.000,00 kn javnih sredstava. To je 30,5 % ukupnih programskih sredstva koje je Ministartsvo kulture odvojilo za javne potrebe u glazbi i glazbeno-scenskim umjentostima u 2015. godini!

Da ne bi nedostajalo novaca za organizacije i manifestacije s kojima je g. Šipuš intenzivno povezan, dodatno se pobrinuo Ured za kulturu Grada Zagreba koji im dodjeljuje još 1.245.000,00 kn, odnosno 25% ukupnog budžeta za nezavisne produkcije u glazbi u Zagrebu!

Iz ovih brojki je potpuno jasno zašto g. Šipuš ne može i neće odgovoriti na temeljno pitanje ove inicijative i zašto pod svaku cijenu želi zadržati postojeće stanje stvari. Radi se o najočitijem sukopu interesa koji je za demokratsko društvo nedopustiv. Tražimo od premijera Milanovića, te od gđe. Pusić da iz svih kalkulacija za novog Ministra kulture izostave g. Šipuša te ga smjene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice jer je način na koji je g. Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministartsva. Ukoliko SDP i HNS ipak imenuju g. Šipuša, biti će to žalosna poruka da se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca i potpuna neogovornost prema javnom interesu u ovoj zemlji nagrađuje, a eto koja je nekim čudom članica Europske unije i naziva se demokratskom.

Udruga Promo

Saznajte više:

Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku

Udruga Promo: U sustavu gdje nema kontrole vlada HDS

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X