Uhićena prijateljica Pussy Riot iz Remetinca preko odvjetnice poručuje da je hrvatski zatvor gori od ruskog

Pussy Riot nastupale su u Zagrebu, a njihova prijateljica Ajsoltan Nijazova uhićena je jer je iz Turkmenistana izdana tjeralica s optužbom da je spomenuta izvela pronevjeru novca iz središnje banke Turkmenistana. Članice grupe i odvjetnica su u srijedu prosvjedovale ispred zatvora u Remetincu.

Pussy Riot na Ljetu u MSU u Muzeju suvremene umjetnosti (Foto: Vedran Metelko)

Ajsoltan Nijazova upoznala je Mariju – Mašu Aljohinu iz grupe Pussy Riot u ruskom zatvoru tijekom odsluženja petogodišnje zatvorske kazne i od tada su prijateljice. Nijazova, inače aktivistica, godinama je živjela u Švicarskoj gdje je pobjegla sa sinom nakon što joj je otac uhićen, te kasnije skončao u zatvoru, u Turkmenistanu. Naime, otac je bio član tadašnje opozicije, te je kao i mnogi drugi bio optužen da je urotnik u pokušaju atentata na predsjednika Saparmurata. Obzirom da je pobjegla, Nijazova je optužena za pronevjeru novca iz središnje banke Turkmenistana.

Iz Švicarske nije mogla biti izručena Turkmenistanu, ali se ta situacija promijenila 2011. godine kad je za njom Rusija izdala tjeralicu na zahtjev Turkmenistana. Nakon odsluženja kazne u Rusiji, dobila je natrag putovnicu, te se vratila u Švicarsku, ali je nastavila i prijateljevati s članovima grupe Pussy Riot s kojima je i putovala na turnejama po Europi i SAD-u.

No ispada da Interpolova tjeralica nije bila povučena. Nijazova je prvo uhićena u Sloveniji pred koncert Pussy Riot u Zagrebu, ali je nakon sedamnaest sati puštena uz ispriku suca da je riječ o nesporazumu, te joj je izdano rješenje. Na ulasku u Hrvatsku ponovno je privedena i sprovedena u Remetinec.

Večernji list je prenio obrazloženje policije: “Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljena u Hrvatskoj, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ma svoje faze, a uhićena članica Pussy Riota ima pravo žalbe.”

Jučer su Maria-Maša Aljohina i Lina Budak, odvjetnica uhićene prijateljice ruske grupe Pussy Riot i pred novinarima ispred zatvora u Remetincu prosvjedovale zbog postupka suca Županijskog suda.

“Dana 30. svibnja je određen pritvor gđi Nijazovoj radi izručenja. To može trajati 30 dana i u tom periodu Turkmenistan ima rok dostaviti relevantnu dokumentaciju koju će potom ispitati sud. Brine nas da moja klijentica slobodno putuje po europskom kontinentu, po članicama EU-a, Švicarskoj itd, a jedino je zapela u Sloveniji gdje je sve brzo riješeno, a u Hrvatskoj je pritvorena. Posebno brine da mi je klijentica jučer rekla da su uvjeti u našem zatvoru gori nego u ruskim zatvorima gdje je odrobijala punih šest godina. To me kao građanku posebno zabrinulo. Smještena je u neprikladnim uvjetima, u sobi sa sedam osoba, u malom prostoru, jučer je bila gladna. Dan kad je uhićena, nije imala mogućnost odmora ni pojesti ni popiti, ovi uvjeti su je ostavili neugodno iznenađenom. Pita gdje može kupiti hranu… Pozivam i pučku pravobraniteljicu da se pridruži predmetu kao neovisna institucija, da obavi razgovor s mojom klijenticom u Remetincu i neka se sama uvjeri u uvjete. Postoji tjeralica iz Turkmenistana iako je odrobijala u Rusiji, tako da ne može biti na odsluženju kazne koju je odslužila”, rekla je odvjetnica Lina Budak i potvrdila da će podnijeti žalbu.

Marija – Maša Aljohina i Lina Budak apelirale su i na premijera Andreja Plenkovića da obrati pažnju na ovaj slučaj.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X