Umrla je Dubravka Ugrešić

Jedna od najistaknutijih europskih knjževnica i esejistica.

Dubravka Ugrešić (foto: Wikipedia)

U petak 17. ožujka, u 73. godini života, u Amsterdamu je preminula Dubravka Ugrešić, jedna od najistaknutijih europskih književnica i esejistica.

Dubravka Ugrešić rođena je 1949. u Kutini. Završila je komparativnu i rusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a gotovo dvadeset godina radila je u Institutu za teoriju književnosti. Iz političkih razloga, zbog javnog progona i medijskog šikaniranja, 1993. je napustila Hrvatsku.

Ugrešić je u Hrvatskoj najpoznatija po kratkom romanu “Štefica Cvek u raljama života” koji je 1984. ekraniziran kao “U raljama života” Rajka Grlića.

Njezini kasniji romani “Muzej bezuvjetne predaje” i “Ministarstvo boli” bave se problematiziranjem egzila i pitanjima identiteta, dok roman “Baba Jaga je snijela jaje” razvija lik stare vještice iz mitova, bajki i narodne predaje.

Dubravka Ugrešić nagrađena je s nekoliko međunarodnih nagrada za svoj esejistički rad, a knjige su joj prevedene na gotovo sve europske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama (Međunarodna nagrada za književnost “Neustadt”, Austrijska nagrada za europsku književnost, nagrade za eseje “Jean Améry”).

Začetnica je ideje i inicijatorica pokretanja kolektivnog rada na “Leksikonu YU mitologije”.

Bila je prva žena dobitnica NIN-ove nagrade 1988. u Jugoslaviji i nagrade “Meša Selimović”, također je bila i kandidatkinja za Nobelovu nagradu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X