Mašinko u Vintage Industrial Baru – tri u jedan

Uz klasični presjek hitova bila je to i zakašnjela promocija u vrijeme pandemije i najstrožeg lockdowna objavljene ploče ‘Danas ću, sutra ću’, ali i premijerno predstavljanje pjesama koje će se naći na novom albumu.

Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Sastavni dio svakog punk koncerta, možda bolje reći zagrijavanja za isti, su prizori punkera koji u okolici kluba ispijaju jeftinu cugu. Takve prizore u četvrtak uoči nastupa Mašinka u Vintage Industrial Baru nije bilo moguće vidjeti, što je ponovno potvrdilo dojam da je riječ o bendu koji ona pravovjerna, ortodoksnija punk ekipa ne doživljava kao svoj, barem ne u onolikoj mjeri koliko je doživljavala njihove uzore i prijatelje iz Pasa ili Mikrofonije pokojnog Tune.

I pri ulasku u klub dočekao me uzorak okupljenih znatno širi od onog koji se inače može sresti na punk veselicama, do te mjere da bi neupućene lako uvjerili da prisustvuju koncertu nekog indie, alter, čak i world music sastava tipa Kries. Naravno da izostanak punk pravovjernika nije ništa loše, no ide u prilog tezi prema kojoj su od generacije bendova stasalih prije kakvih 10-15 godina Mašinko, s iznimkom eventualno Šanka, najdalje i najšire dobacili.

Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Sinoćnji nastup najlakše je opisati kao ‘tri u jedan’; uz klasični presjek hitova bila je to i zakašnjela promocija u vrijeme pandemije i najstrožeg lockdowna objavljene ploče „Danas ću, sutra ću“, ali i premijerno predstavljanje pjesama koje će se naći na novom albumu. Tako su odsvirali neke stvari koje su rijetko, ako i ikad, izvodili uživo, što ipak nije umanjilo njihov doseg kod publike s obzirom da su „Mirta“, „Zle opačine“ ili „Vrijeme za spavanje“ dočekane i prihvaćene poput odavno potvrđenih koncertnih favorita.

Općenito, i u Vintageu je bilo jasno kako Mašinko nije bend s nekoliko hitova koje se iščekuje zanemarujući ostatak set-liste, već je atmosfera bila na zavidnom nivou tijekom čitave večeri. Krenuli su odmah u glavu s „Djevojkom za pobjede“ i „Rijetkom spravom“, dok je potpisniku ovih redaka prvi veliki trenutak predstavljala „Gotova stvar“ Mikrofonije.

Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Što se novih pjesama tiče, imali smo prilike čuti „Sitne duše“ i „Pozovite rapsode“ (ako tijekom posjeta šanku nisam propustio još koju), pri čemu mi je puno bolje sjela ova druga po kojoj je predstojeći materijal i dobio ime. Riječ je, naime, o najnovijem iz arsenala Mašinkovih razarača koji starta metaliziranim, skoro pa hardcore riffovima i Piturninim tupa-tupa bubnjanjem, a kulminira himničnim refrenom na tragu kalifornijske punk škole.

Članovi grupe su se na bini jako dobro zajebavali, a jedan od najzabavnijih momenata bilo je kada je pjevač Šulc istaknuo kako dugo nisu svirali u Zagrebu, na što mu je gitarist Andrija uzvratio ‘da, puna tri tjedna’, aludirajući na nedavni nastup na Antivalentinovu. Posvetu u obliku stihova ‘zajedno unatrag, barem dva-tri stoljeća’ dobila je vjerojatno najveća bizarnost koju smo imali prilike vidjeti u posljednje vrijeme, klečavci koji subotom opsjedaju Trg bana Jelačića, a nisu izostale ni socijalom obojane teme („Veća lopata“), kao ni one glazbeno kompleksnije poput „Pogledaj me u oči“. Odsvirali su i neizostavne „Kako je Potjeh tražio rakiju“ i „Srkijev san 21“ te njihovu još uvijek mi najjaču skladbu „Odzvanjala je pjesma“.

Mašinko u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Tijekom sinoćnjeg koncerta povremeno sam imao osjećaj da mi je ponovno 17-18 godina i da prisustvujem nekom ranom gigu Hladnog piva ili Overflowa i da ću se svaki čas krenuti gurati prema prvim redovima u želji da se pridružim šutki. A stvarno nema puno bendova koji bi me natjerali da uopće pomislim na takve, s obzirom na godinu proizvodnje, sve pogibeljnije avanture.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X