Umrla je modna dizajnerica i punk ikona Vivienne Westwood

Dizajnerici koja je između ostalog odijevala i Sex Pistolse bila je 81 godina.

Vivienne Westwood (foto: Manfred Werner/Tsui/Wikipedia)

Umrla je Vivienne Westwood, modna dizajnerica i aktivistica koja je bila sastavni dio britanskog punk pokreta 1970-ih. Imala je 81 godinu. “Vivienne Westwood umrla je danas, mirno i okružena svojom obitelji, u Claphamu, u južnom Londonu”, objavljeno je na Twitteru. “Svijetu su potrebni ljudi poput Vivienne da ga promijene na bolje.”

Westwood je rođena kao Vivienne Isabel Swire 8. travnja 1941. u Derbyshireu u Engleskoj i odrasla je u radničkoj obitelji. Kratko je pohađala Sveučilište Westminster (tada Harrow Art School), gdje je nakon jednog semestra napustila tečaj srebrnarstva. Kasnije će postati učiteljica u osnovnoj školi, sa strane izrađujući vlastiti nakit koji je prodavala na londonskom Portobello Roadu.

Sredinom 1960-ih, Westwood je upoznala umjetnika Malcolma McLarena, koji će ubrzo nakon toga postati menadžer Sex Pistolsa. Westwood i McLaren zajedno su vodili trgovinu SEX u kojoj su prodavali odjeću koju su dizajnirali. Popularnost SEX-a je porasla i postao je središte londonskih pankera nakon što su Sex Pistols poečeli nosisit njihov dizajn.

Westwood je u velikoj mjeri zaslužna za pomak punk pokreta prema mainstreamu, kao i za ujedinjenje modne i glazbene industrije. Njezin istoimeni brend postao je prepoznatljiv po korištenju elemenata poput odvažnih kariranih dizajna, voluminoznog tila i tafta te ponovnog osmišljavanja tradicionalnih viktorijanskih motiva. Westwood se javno zalagala za podizanje svijesti o klimatskim promjenama i često je uključivala politički aktivizam u svoje dizajne.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X