Umrla je Nichelle Nichols, glumačka ikona ‘Zvjezdanih staza’, ali i pjevačica sastava Dukea Ellingtona

Glumica Nichelle Nichols umrla je u 90. godini, objavio je 31. srpnja na društvenim mrežama Eugene ‘Rod’ Roddenberry, sin kreatora ‘Zvjezdanih staza’ Genea Roddenberryja i izvršni producent nekoliko franšiznih serija.

Nichelle Nichols (Foto: GalaxyCon Minneapolis, 2019. / Wikipedia)

Uzrok smrti Nichelle Nichols još uvijek nije objavljen, no zna se da je glumica prethodno bila liječena od demencije.

Nichols je bila omiljena ikona franšize znanstvene fantastike, glumeći poručnicu Uhuru u originalnoj seriji, kao i u nekoliko spin-off filmova, no njen profesionalni put počeo je u glazbenom svijetu i to kod velikog Dukea Ellingtona.

Rođena kao Grace Nichols u Illinoisu 1932. godine, isprva je karijeru započela kao pjevačica i pjevala je uz Dukea Ellingtona u njegovom bendu, a kreirala je i baletnu točku za jednu od njegovih skladbi.

Kasnije se počela baviti glumom, a njezina uloga u “Zvjezdanim stazama” pokazala se odlučujućom. Kao časnica za komunikacije na brodu USS Enterprise, bila je jedna od prvih crnih glumica u visokoprofilnoj, autoritativnoj ulozi na televiziji.

Nakon godinu dana, Nichols je isprva razmišljala o napuštanju “Zvjezdanih staza” kako bi se usredotočila na svoju karijeru na Broadwayu, ali ju je nitko drugi do Martin Luther King Jr. uvjerio da ostane.

Nichelle Nichols kao poručnica Uhuru u Zvjezdanim stazama (Foto: NASA Recruiter / Wikipedia)

Prisjetila se u jednom intervjuu 2013. kako joj je King rekao: “Ne možeš, ne možeš… Po prvi put na televiziji bit ćemo viđeni onakvima kakvima nas se treba gledati svaki dan, kao inteligentne, kvalitetne, lijepe, ljude koji znaju pjevati i plesati, a mogu i u svemir, koji su profesori, pravnici. Ako odeš, ta se vrata mogu zatvoriti, jer tvoja uloga nije uloga crnca i nije ženska uloga, ona se može ispuniti bilo kim, čak i izvanzemaljcem.”

“Svaki put kad bih sjela za svoju konzolu na mostu Enterprisea, osjećala sam da sam u dvadeset trećem stoljeću, da sam Uhura. Obećanje tog imaginarnog svemira za mene je bilo stvarno”, napisala je u knjizi pod naslovom “Beyond Uhura: Star Trek and Other Memories”.

“Još uvijek sam jako ponosna na Uhuru: ponosna na to tko je bila (ili će biti) i što je predstavljala, ne samo u svoje vrijeme nego i u naše, kao i u doba ljudi koji će te otkriti ‘Zvjezdane staze’ u desetljećima koja dolaze.”

Zvijezde iz svijeta zabave odaju počast Nichols. Pisac Stephen King rekao je da je glumica “probila novi put”, dok je Jason Alexander iz “Seinfelda” rekao da je ona bila “slavna ambasadorica svoje serije, svoje uloge i znanosti cijeloga života”. I zaista ljupka osoba.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X