Umrla legendarna operna diva Montserrat Caballé

Španjolska operna zvijezda, poznata obožavateljima kao La Superba, bila je poznata po izvedbama talijanske opere, a također je došla do šire publike kada je izvela duet s Freddiejem Mercuryjem za Olimpijadu u Barceloni. Montserrat Caballé umrla je u 86. godini.

  • 40
    Shares
Montserrat Caballé (Foto: Wikipedia)

Rođena u Barceloni 1933. godine, Caballé je diplomirala sa zlatnom medaljom na gradskom Konzervatoriju Liceu 1954. godine. Potom se preselila u Basel u Švicarskoj, gdje je dvije godine kasnije nastupala kao Mimì u Puccinijevoj “La bohème”. S tvrtkom Basel Opera između 1957. i 1959. pjevala je u “Salomi” Richarda Straussa na njemačkom jeziku, što je bila neobična uloga za španjolsku pjevačicu, ali koja ju je od 1959. do 1962. vodila put njenog angažmana u Bremenskoj operi (1959–1962.).

Godine 1962. Caballé se vratila u Barcelonu i debitirala kao Straussova “Arabella” na Liceu. Njezin međunarodni proboj dogodio se 1965. kada je zamijenila Marilyn Horne u Donizettijevoj “Lucreziji Borgie” u njujorškom Carnegie Hallu i doživjela 25-minutnu ovaciju nakon izvedbe. Morala je uvježbati ulogu u manje od mjesec dana, a njezina je izvedba postala poznata u cijelom svijetu. Kasnije te godine debitirala je na Glyndebourneu pjevajući u “Der Rosenkavalieru” Richard Straussa, i ulozi grofice Almavive u Mozartovom “Figarovom piru”.

Godine 1967. pjevala je tri Verdijeve heroine na Metu: Leonoru u “Il trovatoru”, Desdemonu u “Otellu” i Violettu u “La traviata”. Zadnjom je ulogom osobito dojmila američku kritiku i publiku. Godine 1969. pjeva Elisabetta od Valoisa u allstar produkciji, uključujući i Plácida Dominga u Areni u Veroni.

Godine 1972. nastupila je u Covent Gardenu i Lyric Operi u Chicagu s “La traviatom”. Godine 1977. debitirala je s operom u San Franciscu u naslovnoj ulozi Puccinijevog “Turandota”. Vratila se tamo još deset puta tijekom sljedećeg desetljeća.

Kad je njezin glas sazrio, Caballé se preselio u dramatične uloge, pjevajući “Toscu” u San Franciscu s Pavarottijem, “Normu” u Madridu i Adriana Lecouvreur u Metu s Joséom Carrerasom.

Caballé je snimila i glavnu ulogu u “Normi”, a kasnije i u ulozi Adalgise – prema “Normi” Joan Sutherland. Ona je jedna od najslavnijih Adalgisa, unatoč činjenici da je u to vrijeme bila starija od 50 godina.

Njen duet s Freddiejem Mercuryjem iz Queena izveden 1988. posta je apsolutni hit, kao i prateći album. Naslovna pjesma “Barcelona” kasnije je postala himna Ljetne olimpijade 1992. godine u njenom rodnom gradu i ponovno se pojavila na pop glazbenim ljestvicama diljem Europe. Također je kasnije izvodila pjesmu, uz pratnju snimke Mercuryijevog glasa, prije UEFA-ine Lige prvaka 1999. godine u Barceloni. Također je radila s grčkim skladateljem Vangelisom 1995. za svoj album “El Greco”, posvećen slavnom slikaru.

Caballé je bio posvećena raznim dobrotvornim organizacijama. Bila je veleposlanica dobre volje UNESCO-a i osnovala je fondaciju za potrebitu djecu u Barceloni.

Naslovnice je osvojila i 2015. godine kad joj je izrečena šestomjesečna zatvorska kazna zbog porezne prijevare.

Sprovod Montserrat Caballé održat će se u ponedjeljak u Barceloni.

  • 40
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X