Nick DiSalvo (Elder): Nikad nismo očekivali da će Rolling Stone pratiti naš rad

Bostonski psych stoner metal bend Elder svakim albumom postaje sve značajniji i dakako zapaženiji na sceni, iako im je, kako sami često tvrde, glazba jedina stvar koja ih istinski zanima, dok na slavu nikad nisu računali. Elder su u Vintage Industrialu 2016. imali svoj premijerni nastup kada su predstavljali album ‘Lore’. U međuvremenu se njihov prošlogodišnji album ‘Reflections Of A Floating World’ našao na godišnjoj listi pet najboljih žanrovskim albuma godine Rolling Stonea. Pjesme sa spomentuog će zasvirati u četvrtak 11. listopada također u Vintage Industrialu, a razgovor s frontmenom Nickom DiSalvom upravo smo započeli s neočekivanom medijskom zapaženošću posljednjeg studijskog materijala.

  • 35
    Shares
Elder (Foto: promo)

Vaš prošlogodišnji album “Reflections Of A Floating World” magazin Rolling Stone je uvrstio na 5. mjesto liste najboljih metal albuma za 2017. godinu. Koja je bila vaša reakcija? Vjerujem da niste to očekivali.

Nick DiSalvo: Nikad nismo očekivali da će Rolling Stone pratiti naš rad, ponajviše iz razloga jer nikad nismo vjerovali da bi naša glazba mogla privući pažnju mainstream medija. Mi surađujemo s malim nezavisnim etiketama i ne razbacujemo se s novcima okolo kako bi privukli pažnju takvih medija, tako da je uistinu bilo iznenađenje da su njihovi novinari i recenzenti uopće preslušali taj album, a kamo li da su ga odabrali među najbolje.

Mislite li da je tu u pitanju možda i zakašnjela reakcija jer su neki za metal specijalizirani mediji kao što je primjerice Morefuzz.net tvrdio da je vaš album “Lore” iz 2015. kod njih tada bio od strane recenzenata proglašen albumom godine?

Nick DiSalvo: Oba albuma su bila dobro prihvaćena u krugu različitih publika. Osobno mislim da je “Reflections Of A Floating World” dospio do puno šireg kruga slušatelja.

Kad govorimo o ta dva albuma, “Lore” je svakako bio odskočna daska, album na višem nivou u svemu. Jeste li na neki način osjećali viši stupanj odgovornosti, a možda i brige oko toga kako će biti prihvaćen „Reflections Of A Floating World“ kao njegov nasljednik?

Nick DiSalvo: Ta misao je bila sveprisutna dok smo radili na „Reflections Of A Floating World“. Ali kako smo se približavali kraju tako je raslo i naše samopouzdanje, odnosno osjetili smo da imamo najjači materijal do tada. Mislim da je tu glavno da u nekom trenutku prihvatiš to da se slušateljima može sviđati ili ne sviđati tvoja glazba, i to je u redu. Jednostavno moraš raditi ono što misliš da je najbolje u određenom trenutku.

Što je bila nit vodilja albuma “Reflections Of A Floating World“, i konačnici što znači taj naslov?

Nick DiSalvo: Cijeli koncept je naslonjen na temu “Plutajućeg svijeta”. Naime, radi se o japanskoj frazi i ona označava period u kulturi i društvu Japana koji se tiče procvata umjetnosti, ali istovremeno i povećanja bogatstva i dekadentnog načina života. Na albumu glavne teme predstavljaju nešto poput našeg označavanja poglavlja i citata “Plutajućeg svijeta”, tj. dekadencije društva i pronalaženje neke vrste smislene egzistencije unutar njega. Puno naših tekstova, generalno gledano i na prošlim albumima su nešto poput borbe u kojoj ne dozvoljavaš da te život svlada, ili da te svlada društvo, te upućivanje na probleme uništavanja okoliša, a nekad i naše osobno životno iskustvo koje smo dobili na cesti. Glavna ideja albuma “Reflections Of A Floating World“ leži u pozitivnoj ideji da se trebamo, možemo i moramo vratiti na ispravan put na način da naučimo prepoznati društvo koje svi gradimo svojim postupcima, ili bar da možemo pronaći zdraviji način egzistencije od ovog koji imamo sada.

Elder (Foto: promo)

Glazbeno gledano, album ste dublje gurnuli u psihodeliju poznatu iz nekih desetljeća od prije. Primjera radi, pjesma “The Falling Veil” je dosta floydovska u svom uvodu. Koji je bend u tom pogledu bio kvintesencija Eldera?

Nick DiSalvo: Pink Floyd, Yes i Gentle Giant su tri velika progresivna benda čiji zvuk je utjecao na zvuk novog albuma. Naravno, Elder ne zvuči kao niti jedan od spomenutih, ali trudili smo se posuditi njihove psihodelične zvučne pejzaže i tehnike, te ih integrirati u naš zvuk.

“Sonntag” je tu jedan predivni devetominutni instrumetal na albumu. On također donosi i jednu drukčiju emociju od ostatka materijala. Što vas je tu inspiriralo? Jedna nedjelja bez obaveza u Njemačkoj, hommage krautrocku ili nešto treće?

Nick DiSalvo: To je jedina skladba koja je uzeta s jednog od brojnih jam sessiona koje smo imali u studiju. Sve upućuje na neki drijemež i zvuk je uistinu inspiriran krautrockom. U biti da, raspoloženje “Sonntaga” je definitvno jedno od onih koje možemo pripisati svojevrsnim jutarnjim nedjeljnim raspoloženjima.

Naučili ste publiku da svake dvije godine od vas može očekivati novi album. 2019. je pred vratima, radite li na nasljedniku albuma “Reflections Of A Floating World“?

Nick DiSalvo: Da radimo. Još uvijek ne znamo točan termin ulaska u studio, ali to će sigurno biti iduće godine.

Po drugi put dolazite u Zagreb u Vintage Industrial, vjerujem da vam je prvi nastup ostao u lijepom sjećanju?

Nick DiSalvo: Bili smo doslovce razneseni dobrom vibracijom! Nismo to očekivali. Uistinu se veselimo ponovnom dolasku i druženju s prijateljima iz Hrvatske koje smo tada stekli. I naravno da mi vas raznesemo s teškim psihodeličnim prog stoner koncertom.

To je ujedno i prilika da publika uživo čuje „Reflections Of A Floating World“. Kako obično slažete set listu, imate li uigrani program kroz cijelu turneju ili listu radite pred koncert ovisno o raspoloženju?

Nick DiSalvo: Nešto novo, nešto staro. To je uvijek iznenađenje!

S vama dolazi i bend Ancestors, što možete reći o njima?

Nick DiSalvo: Oni su odličan i težak bend. Nekad vas natjeraju na razmišljanje, kao da su duplikat Eldera. No mračniji su, ali i dalje vrlo melodični i uvijek naprave dobar show.

  • 35
    Shares

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X