Umro je Billy Joe Shaver, legenda odmetničkog countryja

Tekstopisac Billy Joe Shaver umro je u 82. godini. Njegovo najbolje djelo smatra se rad s Waylonom Jenningssom na albumu ‘Honky Tonk Heroes’ iz 1973. godine. Pisao je pjesme mnogima, između ostalih i Elvisu Presleyju, Willieju Nelsonu i Johnyju Cashu, a u svojoj pjesmi ‘I Feel a Change Comin’ On’ ga je opjevao i Bob Dylan.

Billy Joe Shaver (Foto: Wikipedia)

Billy Joe Shaver, pionir outlaw countryja koji je napisao najbolje pjesme tog žanra, umro je u srijedu u gradu Waco u Teksasu od moždanog udara, potvrdila je njegova prijateljica Connie Nelson. Billy Joe Shaver umro je u 82. godini.

Shaverovi klasici njegove teškoživotne karijere uključuju “Honky Tonk Heroes”, “Georgia on a Fast Train”, “Old Five and Dimers Like Me” i “Live Forever”. Napisao je deset od 11 pjesama Waylonu Jenningsu 1973. godine na njegovom albumu “Honky Tonk Heroes” kojim se ujedno i probio. Kris Kristofferson, Johnny Cash i Elvis Presley – svi oni su izvodili i snimali njegove pjesme; a 2010. godine Willie Nelson nazvao ga je “najvećim živućim tekstopiscem”.

Rođena u Coriscani u Teksasu 16. kolovoza 1939. odgajala ga je njegova majka Victory, koja će kasnije napustiti grad kako bi pronašla posao radeći u honky-tonk baru u Wacu. Majku bi često pratio na posao u lokalnom noćnom klubu, gdje je bio izložen country glazbi. Od najranijih dana život ga nije mazio. Nesretno je izgubio kažiprst i srednjak desne ruke, koje mu je odsjekla cirkularna pila u pilani. Rana mu se od toga opasno inficirala, tako da je jedva ostao živ. Gitaru je naučio svirati bez upotrebe ta dva prsa.

Početkom šezdesetih Shaver se preselio u Houston i posjetio klub pod nazivom  Old Quarter gdje je upoznao Townesa Van Zandta. Postali su prijatelji koji su često završili za šankom, a njihovo ih je (alkoholno) prijateljstvo odvelo u Nashville. Naukovao je za Harlana Howarda, a zatim dobio posao tekstopisca za Bobbyja Barea.

Billy Joe Shaver je u mladosti radio u pilani gdje je nesretnim slučajem izgubio dva prsta (Foto: Wikipedia)

No Shaver se teško probijao u Nashvilleu, gdje su ga umjetnici poput Cheta Atkinsa odbijali. Našao je obožavatelja u Krisu Kristoffersonu, koji je za svoj album prvijenac snimio njegovu pjesmu “Good Christian Soldier”. Godine 1971. Kristofferson je pozvao Shavera da u Austinu svira na pikniku Willieja Nelsona, na okupljanju Dripping Springs. Shaverov nastup na pikniku bio je čuveno neujednačen, ali nakon toga se posvedio pisanju pjesama, a jedna od njih bila je  “Willy the Wanderin ‘Gypsy and Me”, ogromna oda Nelsonu. Waylonu Jenningsu se svidjelo ono što je čuo. “Rekao je,” Imaš li još koju od tih kaubojskih pjesama?”, na što je dobio odgovor od Shavera “da ih ima punu vreću”.

Jennings je obećao da će poslušati pjesme koje mu je dao Shaver. Ali tjednima Shaver nije ništa čuo od njega, nikakvu reakciju. “Nisam bio naviknut na taj pijani razgovor kad se netko napije i kaže da će nešto poduzeti, a ne uradi ništa”, ispričao je u jednom intervjuu. Shaver je tada otišao u Nashville kako bi potražio Jenningsa u studiju. “Rekao sam mu,” Ako ih ne preslušaš sada, prebit ću te ovdje pred Bogom i svima”, rekao je Shaver; “I bio sam spreman na to.”

Jennings je slušao pjesme, uključujući i “Honky Tonk Heroes”, koja je postala naslovna pjesma njegova sljedećeg albuma. “Samo je lupio nogu i rekao:” Znam što moram učiniti “, rekao je Shaver. Jenningsov 1973. LP “Honky Tonk Heroes”, s deset Shaverovih pjesma, postao je jedan od presudnih albuma outlaw countryja. No Shaver je imao poteškoća da se sam probije kao umjetnik. Nakon što je 1973. objavljen njegov album prvijenac “Old Five Dimers” za Monument, izdavačka kuća je prestala poslovati. Shaverova je uporaba droga eskalirala – jedne noći sredinom sedamdesetih provozao je svoj automobil kroz stakleni prozor auto-kuće. “Bio sam dobrodošao kamo god otišao, jer sam napisao dobru glazbu koja je zabavljala zabavljače”, rekao je Shaver. “Samo što nisam imao svoj menadžment i slično. Rekli su da sam neukrotiv. ”

Nikad nije uspio steći široko priznanje kao pjevač, iako nikada nije prestao snimati vlastitu glazbu. Na njegovim pločama pratili su ga i drugi glavni rock i country glazbenici poput Willieja Nelsona, Nanci Griffith, Chucka Leavella i Dickeyja Bettsa (iz braće Allman), Charlieja Danielsa, Flaca Jiméneza i Al Koopera.

Godine 1999. od raka mu umire supruga Brenda i majka, a godinu dana kasnije Shaver je izgubio sina i dugogodišnjeg gitaristu Eddyja, koji je umro u 38. godini od predoziranja heroinom 31. prosinca 2000. Country glazbenik Todd Snider, napisao je i posvetio pjesmu “Waco Moon” Eddyju. Shaver je zamalo umro sljedeće godine kada je imao srčani udar na pozornici tijekom koncerta povodom Dana neovisnosti u dvorani Gruene u New Braunfelsu u Teksasu. Nakon uspješne operacije srca, Shaver se vratio i snimio “Freedom’s Child” 2002. godine.

Shaver je živio odmetnički način života o kojem su drugi samo pjevali. Godine 2007. optužen je da je ustrijelo u lice muškarca u baru u blizini njegove kuće u Wacu. Suđenje je privuklo prijatelje, uključujući Nelsona i glumca Roberta Duvalla u znak podrške Shaveru, koji je na kraju proglašen nevinim.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X