Umro je Bora Todorović

Jedan od napoznatijih srpskih glumaca koji je ostvario iznimne uloge u filmskim klasicima jugoslavneske kinematografije kao što su ‘Maratonci trče počani krug’, ‘Balkanski špijun’ i ‘Ko to tamo peva’ umro je s 84 godine.

Bora Todorović (scena iz filma: 'Balkan ekspres')

Bora Todorović nedavno je u Beogradu operirao slijepo crijevo, ali mu je tijekom oporavka pozlilo te je ustanovljeno da je pretrpio moždani udar. Nekoliko dana proveo je na intenzivnoj njezi u kritičnom stanju,  aumro je jutros, u ponedjeljak 7. srpnja.

Bora Todorović rođen je 1930. godine, a već je u studentskoj dobi osjetio glumački poziv kad je odustao od strojarskog fakulteta i posvetio se glumi. Nakon rada u Beogradskom dramskom pozorištu, Todorović je bio angažiran i u zagrebačkom HNK-u od 1957. do 1961. godine, nakon čega se opet vratio u Beograd gdje je glumio u Ateljeu 212 sve do 1983. godine.

Njegove filmske uloge proslavile su ga u najznačajnijem perodu jugoslavnske kinematografije, gdje je također glumio i u najznačajnijim filmovima, slobodno se može reći, jedne epohe, kao što su “”Maratonci trče počasni krug”, “Balkanski špijun”, “Dom za vešanje”, “Profesionalac”,  “Ko to tamo peva” i “Balkan ekspres”.

Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada, a pred kraj života se povukao iz glume kako je sam rekao u jednom od posljednjih intervjua jer ‘vidi da neki lijep život prolazi pokraj njega’.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X