Umro je Bora Todorović

Jedan od napoznatijih srpskih glumaca koji je ostvario iznimne uloge u filmskim klasicima jugoslavneske kinematografije kao što su ‘Maratonci trče počani krug’, ‘Balkanski špijun’ i ‘Ko to tamo peva’ umro je s 84 godine.

Bora Todorović (scena iz filma: 'Balkan ekspres')

Bora Todorović nedavno je u Beogradu operirao slijepo crijevo, ali mu je tijekom oporavka pozlilo te je ustanovljeno da je pretrpio moždani udar. Nekoliko dana proveo je na intenzivnoj njezi u kritičnom stanju,  aumro je jutros, u ponedjeljak 7. srpnja.

Bora Todorović rođen je 1930. godine, a već je u studentskoj dobi osjetio glumački poziv kad je odustao od strojarskog fakulteta i posvetio se glumi. Nakon rada u Beogradskom dramskom pozorištu, Todorović je bio angažiran i u zagrebačkom HNK-u od 1957. do 1961. godine, nakon čega se opet vratio u Beograd gdje je glumio u Ateljeu 212 sve do 1983. godine.

Njegove filmske uloge proslavile su ga u najznačajnijem perodu jugoslavnske kinematografije, gdje je također glumio i u najznačajnijim filmovima, slobodno se može reći, jedne epohe, kao što su “”Maratonci trče počasni krug”, “Balkanski špijun”, “Dom za vešanje”, “Profesionalac”,  “Ko to tamo peva” i “Balkan ekspres”.

Dobitnik je brojnih strukovnih nagrada, a pred kraj života se povukao iz glume kako je sam rekao u jednom od posljednjih intervjua jer ‘vidi da neki lijep život prolazi pokraj njega’.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X