Umro je Florian Schneider, jedan od osnivača grupe Kraftwerk

Jedan od osnivača i kreator zvuka njemačkog elektroničkog glazbenog sastava Kraftwerk umro je u 74. godini. Umro je od raka.

Florian Schnieder (Foto: Wikipedia)

Florian Schneider-Esleben rođen je 7. travnja 1947. godine, a osnovao je Kraftwerk s Ralfom Hütterom 1970. Upoznali su se 1968. godine, dok su studirali na Akademiji umjetnosti u Remscheidu, zatim na Robert Schumann Hochschule u Düsseldorfu. Svirali su improvizacijsku glazbu zajedno u ansamblu Organisation. Prije susreta s Hütterom, Schneider je svirao s Eberhardom Kranemannom u skupini Pissoff od 1967. do 1968. Od 1968. do 1969. Schneider je svirao na flauti, s Ralfom Hütterom na Hammond orguljama, Eberhardom Kranemannom na basu i Paulom Lovensom na bubnjevima.

Izvorno glavni Schneiderov instrument bila je flauta koju je obrađivao elektroničkim efektima, uključujući tape echo, modulacije zvona, upotrebu pitch-to-voltage pretvornika, fuzza i wah-waha, što mu je omogućilo da svoju flautu koristi kao bas instrument. Svirao je i violinu (također kroz efekte) i električnu gitaru, dok je sintisajzere koristio i kao instrument i kao procesor zvuka. Kasnije je stvorio i vlastitu elektroničku flautu. Nakon izdavanja  albuma  “Autobahn” iz 1974., njegova upotreba akustičnih instrumenata je smanjena.

David Bowie je nazvao svoj “Heroes” instrumentalni zapis “V-2 Schneider” upravo po Florianu Schneidera, i na njega je snažno utjecao Kraftwerkov zvuk tijekom njegovog “berlinskog razdoblja”, krajem 1970-ih.

Schneider je 1991. godine rekao: “Proučavao sam sviranje flaute ozbiljno do određene razine, tada mi je dosadilo; tražio sam druge stvari, otkrio sam da je flauta previše ograničavajuća… Ubrzo sam kupio mikrofon, zatim zvučnike , zatim echo, zatim sintisajzer. Mnogo kasnije sam flautu bacio; to je bio moj svojevrsni način rada.”

Schneider je također poznat po svojim komičnim, zagonetnim intervjuima, iako je rijetko davao dozvolu za razgovor.

“On je fetišist zvuka”, rekao je o njegovom glazbenom pristupu Hütter i dodao: “On je perfekcionist, tako da, ako zvuk nije prema nekom njegovom određenom standardu, on ne želi raditi.”

Schneider je patentirao vocoding – sintezu govora kroz sintisajzer, kasnije još nazavanu Robovox, što je prepoznatljivo obilježje zvuka Kraftwerka.

Kraftwerk je službeno napustio u studenom 2008. godine, nakon što je cijele godine odbijao svirati na svjetskoj turneji na kojoj ga je zamijenio Stefan Pfaffe. Naime, posljedni put je nastupio s Kraftwerkom 2006. godine u Španjolskoj. Kako je i Hütter jednom kazao; Schneideru su turneje, putovanja i aerodromi išli na živce.

U 2015. Schneider, Dan Lacksman i Uwe Schmidt izdali su elektroničku odu „Stop Plastic Pollution“ za očuvanje okoliša i oceana u sklopu kampanje „Perley for the Ocean“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X