Umro je glumac sir Ian Holm, zvijezda filmova ‘Alien’ i ‘Gospodar prstenova’

Poznati glumac umro je u 89. godini, potvrdio je njegov agent.

Ian Holm (Foto: Wikipedia)

Ian Holm, bio je engleski kazališni i filmski glumac. Dobio je nagradu Tony 1967. za najboljeg glumca u ulozi za ulogu u filmu “Lenny” u filmu “The Homecomming” i nagradu “Laurence Olivier” iz 1998. za najboljeg glumca za svoju ulogu u naslovnoj ulozi kralja Leara. Osvojio je 1981. BAFTA nagradu za najboljeg glumca u sporednoj ulozi za ulogu atletskog trenera Sama Mussabinija u Vatrenim kočijama, za što je također bio nominiran za nagradu Akademija.

Njegove ostale poznate filmske uloge uključuju Asha u “Alienu”, otca Vita Corneliusa u “Petom elementu”, Chefa Skinnera u “Ratatouilleu” i Bilba Bagginsa u filmskom serijalu “Gospodar prstenova” i “The Hobbit”.

Ian Holm rođen je 1931. u Goodmayesu u Essexu u liječničkoj obitelji. Njegov otac James Harvey Cuthbert bio je psihijatar i jedan od pionira u liječenju elektrošokovima u mentalnoj instituciji West Ham Corporation. Nakon smrti starijeg brata Erica 1943. pridružuje se amaterskoj glumačkoj skupini. Zanimljivo je da se na Royal Academy of Dramatic Art 1949. upisao preko veze koju je potegnuo zubar i provincijski Šekspirijanac Henry Baynton. Diplomirao je 1953. godine s tim da je u međuvremenu i služio u britanskoj vojski u Klagenfurtu u Austriji.

Bio je član Royal Shakespeare Company sve dok se 1965. nije proslavio ulogom Richada III u BBC-jevoj adaptaciji “The Wars of the Roses” nakon čega kreće njegova televizijska karijera. Zanimljivo je da je 1981. glumio Froda Bagginsa u BBC-ijevoj radio adaptaciji J. R. R. Tolkienova književnog djela “Gospodar prstenova”, točno dvadeset godina prije nego li je glumio u filmskoj trilogiji Petera Jacksona, ali tog puta Bilba Bagginsa.

Godina 1979. bila je važna za njegovu afirmaciju u svijetu filma s efektnom ulogom robota Asha u kultnom SF klasiku “Alien” Ridleya Scotta, a dvije godine kasnije mu uloga Sama Mussabinija u “Vatrenim kočijama” priskrbljuje nominaciju za najbolju mušku sporednu ulogu na festivalu u Cannesu.

Snimio je ukupno 84 filmsla i serijska naslova, a može se reći da se gotovo specijalizirao za uloge britanskih kraljeva i općenito moćnika iz povijesti. Napoelona je tumačio čak tri puta na filmu.

Godine 2001. se izliječio od raka prostate, ali se godinama nosio s Parkinsonovom bolešću. Umro je u bolnici u petak 19. lipnja 2020. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X