Umro je Jean-Paul Belmondo

Legendarni francuski glumac koji se probio u Godardovom filmu ‘Do posljednjeg daha’ umro je u 89 godini, javlja AFP.

Jean-Paul Belmondo (Foto: Wikipedia)

Jean-Paul Belmondo (Neuilly-sur-Seine, Francuska, 9. travnja 1933. – 6. rujna 2021.) bio je francuski je filmski i kazališni glumac. Jedan od najpoznatijih i najsvestranijih francuskih i europskih filmskih umjetnika.

U mladosti je bio aktivni nogometaš i boksač. Nakon što je odslužio šest mjeseci vojske u Alžiru, i prebolio tuberkulozu, Belmondo je pokazao interes za glumu. Iz trećeg pokušaja, 1952. se upisuje na Conservatoire national supérieur d’art dramatique u Parizu, koju je i diplomirao. Nastupa u kazalištu, a od 1956. i na filmu. Glumi u filmovima renomiranih redatelja, Claudea Chabrola i Vittoria De Sice, ali slavu mu donosi uloga u prvijencu novog vala “Do posljednjeg daha”, tada još slabije poznatog Jean-Luca Godarda.

Tijekom 1960-ih okreće se glumi u komercijalnim filmovima, većinom avanturističkim komedijama kao “Čovjek iz Rija” i “Čovjek iz Hong Konga”, što mu donosi izvanrednu svjetsku popularnost, uglavnom u neanglofonskim zemljama, ali ne napušta glumu u umjetnički relevantnijim djelima kao “Ludi Pierrot”.

Od kraja 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima (“Plaćenik”, “Profesionalac”). 1990-ih se uglavnom posvećuje kazalištu.

Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama. Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, vratio se 2008. glumi ulogom u filmu “Un homme et son chien”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X