Umro je legendarni rock gitarist Dick Dale

Dick Dale ikona surf rocka, napustio nas je u 82. godini. Glazbenik koji stoji iza skladbe ‘Misirlou’ išao je na turneju unatoč seriji zdravstvenih problema.

  • 9
    Shares
Dick Dale (Foto: Wikipedia)

Umro Dick Dale, gitarist i kantautor poznat kao “kralj surf gitare”. Daleov basist Sam Bolle potvrdio je jučer tu vijest Guardianu. Glazbenik je imao 81 godinu. Bio je roker čija je karijera cvjetala ranih 1960-ih, a Dale je bio na turneji do kraja svog života unatoč velikoj boli uzrokovanoj brojnim zdravstvenim problemima (uključujući rak rektuma, zatajenje bubrega, dijabetes i oštećene kralješke).

Dale je rođen kao Richard Monsour u Bostonu kao dijete majke Poljakinje i oca Libanonca. Krajem pedesetih godina otkrio je surfanje i odlučio stvoriti zvuk gitare koji će potaknuti osjećaj tog sporta. Daleova staccato tehnika, korištenje reverba i implementacija melodija s Bliskog istoka i Istočne Europe definirali su njegov zvuk.

On je doslovce izmislio surf rock žanr. Dale je također surađivao s Leom Fenderom kako bi razvio prvo pojačalo od 100 vata – što je bila nužnost s obzirom na to koliko je pojačala uništio izuzetno glasnim sviranjem. Najpoznatije djelo Dalea bila je pjesma “Misirlou”, koju je redatelj Quentin Tarantino upotrijebio u uvodnoj špici filma “Pulp Fiction”.

  • 9
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X