Jon Spencer ‘Spencer Sings the Hits!’ – autoironičan obračun s fejkerima

Povodom koncerta koji će Jon Spencer sa svojim Hitmakersima održati ovoga petka u Vintage Industrial Baru, bacamo pogled na njegovo aktualno izdanje objavljeno krajem prošle godine.

  • 49
    Shares
Jon Spencer “Spencer Sings The Hits”

Nakon pozamašne diskografije koju je objavio s bendovima Pussy Galore, Boss Hog, Heavy Trash i The Jon Spencer Blues Explosion, američki kantautor i gitarist Jon Spencer u studenom je prošle godine objavio album “‘Spencer Sings the Hits!” prvi koji potpisuje isključivo svojim imenom i prezimenom i to isključivo zato što mu se nakupilo nešto pjesama, a trenutno ni jedan od njegovih bendova nije bio aktivan.

Hitovi koje Spencer na ovom albumu pjeva nisu tipični hitovi kakvi se ne skidaju s etera formatiranih radijskih postaja današnjice. Kako sam Spencer pojašnjava u intervjuu za naš portal, više je riječ o hitovima u njegovoj vlastitoj glavi. Način na koji će to stoput autoironično ponoviti u pjesmi “I Got Hits” možda će vas na koncu natjerati da mu i povjerujete. A ako mu to i ne uspije na albumu, sasvim sigurno će mu to poći za rukom uživo, pogotovo ako održi koncert poput bilo kojeg od prethodnih mahom rasprodanih druženja s The Blues Explosion na ovim područjima.

Ploča donosi tucet takvih pseudohitova od kojih tek dva premašuju trajanje od tri minute. Već na uvodnoj “Trash Can” podsjetit će nas na svoju “čudnu ljubavnu aferu sa smećem” koju je za potrebe ovog albuma otjelovio kopanjem po deponijima na kojima je pronašao raznu otpadnu građu koju je iskoristio kako bi ove perkusije ovih “hitova” oplemenio specifičnim metalnim zvukom. Može se to promatrati kao gotovo filozofski komentar na opću potrošačku kulturu u kojoj sve, uključujući i hitove, ubrzo završava na rastućim planinama smetlišta, ali vjerojatnije je da je u pitanju samo Spencerova sklonost prema zvuku kakav daju stari spremnici za benzin i ostali komadi metala.

Na nekoliko drugih mjesta na albumu Spencer će svoj bijes usmjeriti prema izvođačima koje ne smatra autentičnima, pa se tako tu mogu čuti pjesme poput “Fake” (“Your shit is fake, your ideas are wrong, you’re luke-warm, washed-up and bland. Honey, I’m here to warn ya!”) ili “Beetle Boots” u kojoj mu možda čak i više smetaju modni stilovi takvih glazbenika koji nose čizme od imitacije kože s plastičnim patentim zatvarčem.

I doista, u usporedbi sa Spencerovim besprijekornim stilom i rock and roll uraganom koji u njemu neprestano ključa, mnogi drugi rokeri djeluju bezokusno i lažno, kao amaterski klubovi koji su zalutali na utakmicu Lige prvaka. “Spencer Sings The Hits!” dokazuje da je to slučaj i kad Jon nema u rukavu materijal jednake razorne moći najvećih hitova The Blues Explosiona ili pamtljivijih pjesama Heavy Trasha. Spenceru su dovoljni čvrst stav i prepoznatljiv zvuk koji će vas natjerati da ovu ploču poslušate više puta istražujući razne smjerove u kojima će vas ona sa svakom pjesmom odvesti, makar se u konačnici i ne zaljubili u ni jednu od njih.

Ocjena: 7/10

(In The Red, 2018.)

  • 49
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X