Umro je Mark E. Smith, vođa legendarne britanske grupe The Fall

Legendarni post-punk pjevač umro je u svom domu u 61. godini.

Mark E. Smith (Foto: Nino Šolić)

Mark E. Smith, frontmen grupe The Fall, jedan od najživopisnijih likova s britanske post-punk scene, umro je u 61. godini. Još uvijek se ne zna uzrok smrti, no već sad ga britanski mediji povezuju sa Smithovim naglim prekidanjem američke turneje prošle godine u SAD-u nakon što je bio hospitaliziran zbog, kako je tada navedeno, “bizarnih i rijetkih zdravstvenih problema koji su bili povezani s njegovim grlom, ustima, dentalnim i respiratornim sistemom” kako je tada opisala menadžerica benda Pamela Vander. Prošle jeseni Mark je u Velikoj Britaniji nastupao u invalidskim kolicima.

“U velikoj žalosti javljamo kao je preminuo Mark E. Smith. Umro je jutros u svom domu. Više detalja objavit ćemo u nadolazećim danima. U međuvremenu Markova i Pamina obitelj mole za privatnost u ovom tužnom periodu”, glasi obavijest koju je izdala u srijedu Pamela Vander.

Mark E. Smith snimljen tijekom 1980ih (Foto: Wikipedia)

Rođen 1957. godine, Mark E. Smith je već u ranoj dobi bio fasciniran glazbom, posebica grupama Black Sabbath, Can i Move. Sa 16 godina je upoznao klavijaturisticu Unu Baines, s kojom će kasnije osnovati prvu postavu grupe The Fall, i odlučio živjeti s njom nakon što je napustio roditeljski dom.

The Fall je osnovao 1976. nakon što je u lipnju otišao na mančesterski koncert Sex Pistolsa u Free Trade Hallu.

Debitantski EP “Bingo-Master’s Break Out!” objavljen je 1978., a iste godine započinje velika ljubav Johna Peela s BBC Radio 1 spram grupe i ona će trajati sve do njegove smrti 2004. godine. Peel je za The Fall često govorio kako su uvijek drugačiji i uvijek isti. Podržavao ih je i konstantno emitirao, intervjuirao i dovodio u studio na sessione. U glazbenoj povijesti ne postoji sličan primjer tako čvrste i desetljećima njegovane veze između jednog radijskog DJ i nekog rock benda, dakako uz konstantno i otvoreno favoriziranje za koje su slušatelji znali.

S druge pak strane Mark E. Smith bio je nevjerojatno produktivan glazbenik. The Fall su objavili 32 studijska albuma, često je objavljivano i po nekoliko albuma u jednoj godini. Kroz bend je prošlo preko 60 glazbenika u svojim postavama dok je jedino Smith bio od prvog do posljednjeg dana. Posljednji 32. album “New Facts Emerge” objavljen je prošle godine.

The Fall su bili velika inspiracija za mnoge indie rock bendove u svom tridesetogodišnjem radu i postojanju i odavno su priznati kao jedan od kamena temeljaca post-punka. Britanski indie zvuk dakako puno toga duguje The Fallu i Peelu koji ih je konstantno promovirao.

Godine 2008. Mark E. Smith objavio je i svoju autobiografiju “Renegade: The Gospel According to Mark E. Smith”. Njegovi tekstovi i stil često su opisivani kao teški i mračni, ali su obično bili začinjeni crnim humorom. Bio je na glasu kao čudak s kojim je teško raditi, ali je unatoč tome bio poštivan kao trajna kultna ikona. Možda je opis da on predstavlja “čudno antimaterijalno nacionalno blago” ujedno i najbolji za ovog nadasve osebujnog i neponovljivog umjetnika koji je, kako vrijeme pokazuje, nastupio i na najvažnijem indie rock festivalu u Hrvatskoj – prvom Terraneo festivalu u Šibeniku.

 

Pročitajte intervju s legendarnim frontmenom grupe The Fall: Mark E Smith: Punk je na rasprodaji već duže vrijeme

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X