Umro je Marko Brecelj

Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini života, javlja Radio Koper. U svojoj 50-godišnjoj karijeri samostalni umjetnik uvijek je pokazivao svoj stav. Prije tri godine dobio je i Ježevu nagradu.

Marko Brecelj (Foto: Nino Šolić)

Marko Brecelj je na umjetničkoj sceni bio prisutan gotovo 50 godina, a za to vrijeme objavio je solo album “Coctail”, na kojem je surađivao s legendarnim Bojanom Adamičem, te tri ploče s rock bendom Buldožer, u kojem je radio kao tekstopisac i vodeći pjevač. Napisao je i glazbu za film “Živi bili pa vidjeli” i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. Godine 1991. preuzima vođenje Omladinskog kulturnog, društvenog i multimedijskog centra u Kopru i osniva Udrugu prijatelja umjerenog napretka.

Rodio se 30. travnja 1951. u Sarajevu. Studirao je geologiju na Sveučilištu u Ljubljani koju nije završio. Zatim je studirao tehničku fiziku na FNT. Potom je dobio status slobodnoga umjetnika i napisao je jednu od svojih najboljih skladbi “Alojz Valček”, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu.

Glazbeni put počeo je kao violinist u kvartetu Trije črnci u u ljubljanskom triju Krik. Poslije je napustio sviranje violine. Širom je slušateljstvu skrenuo pozornost na se kao kantautor i šansonijer nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je također dobio nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Iste je godine u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem objavio ploču “Cocktail”. Ploča je nagrađena nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Na albumu je bila pjesma “Hiškar Rogač”, koju je snimio s nekim članovima skupine Sedem svetlobnih let. S njima je Marko osnovao rock sastav Buldožer, gdje je djelovao kao pisac većine tekstova i pjevač. Među vrhuncima skupine bila je ploča “Pljuni istini u oči”. U okviru te glazbene atrakcije koja je postigla uspjeh po cijeloj bivšoj Jugoslaviji postao je jedan od viđenijih frontmena, vokalista i autora na glazbenoj rock pozornici krajem 70-ih godina 20. stoljeća.

U skupini je ostao do 1979. godine i s njom je snimio dvije LP-ploče te soundtrack za film “Živi bili pa vidjeli”, koji je također izašao u obliku mini LP-a. Na to je napustio sastav i vratio se kantautorstvu te realizirao neke pjesme, koje su u alternativnim glazbenim krugovima postale hitovi (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.).

S pjesnikom Ivanom Volaričem – Feom združio je svoju kreativnost u duu Duo Zlatni zubi. Godina 1983. i 1984. vodio je sastav Marjanov čudni zajec. 1986. godine opet je izdao kantautorski album “Desant na rt Dobre nade”. Krajem 80-ih je svoje snage udružio sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešem Joštom u projektu Javna Dvaja. Kao gost surađivao s raznim glazbenim skupinama (SRP, Strelnikoff itd.). Njegov rad obilježava ironija i kritika malograđanskog društva.

U svoje djelovanje uveo je i tzv. originalnu metodu “Mekog terorizma” kako bi stalno kritizirao moćnike i izvrgavao ih ruglu, a posebno mu je na meti bio gradonačelnih Kopra. Njegove brojne dogodovštine i dalje se prepričavaju, bilo da je riječ o “dobrovoljnom kidnapiranju” američkih vojnika u njegovom klubu u Kopru ili pak o sprdanju s umjetničkim primanjima kad je izvrnuo točke pune kovanica od 1 eurocenta na ulicama Kopra.

Marko Brecelj također je u jednom periodu i pisao za portal Ravno Do Dna s čime se možemo samo ponositi.

Počivaj u miru Marko, iako si uvijek bio sinonim za životni nemir, čovjek famoznog intelekta, duha i nadasve humora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X