Umro je Minja Subota, legenda obrazovnih i dječjih TV emisija

Poznati TV voditelj umro je u 82. godini nakon što je tjedan dana prije prevezen na odjel za pulmologiju zbog bolesti s kojom se borio duže vremena.

Minja Subota (Foto: Wikipedia)

Minja Subota bio je srpski kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf, te aautor i voditelj dugotrajne dječje TV serije „Muzički tobogan“ na RTS-u (ranije TV Novi Sad) i velikog broja drugih serija.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. studenog 1938 kao Milan Subota, od oca Ante i majke Desanke (rođ. Pilja). Nakon završenih studija elektrotehnike u Beogradu, Ante se vjenčao Desankom Pilja iz Sarajeva, gde su dobili sinove Aleksandra „Sašu“ (1935) i Milana „Minju“ (1938). Godine 1942. prelazi sa porodicom u Zagreb, kao inženjer Glavne pošte, gjde bivaju pošteđeni od ustaša. Nakon rata, sele se u Beograd.

Osnovnu školu i gimnaziju, Minja je završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Stanković“, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike. Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije posjeduje diplome: „Famous Schools International“ i francusku diplomu „Europske kuće fotografije” iz Chalon-sur-Saône.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne glazbe i šansona, a kao vokalni solist snimio veliki broj ploča u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Neke poznate kompozicije su: „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“, itd.

Od 1970. do 1975. godine nastupao je sa grupom One i oni sa Daliborkom Stojšić, Žarko Dančuom (Boba Stefanović 1970.g.) i Lidijom Kodrič.

U kompozitorskom opusu za djecu, komponirao je na stihove najistaknutijih domaćih pjsnika pjesme, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama u Srbiji i postale su dio dječje glazbene literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pjesme: „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbole se lisica“, itd.

Komponovao je i ciklus pjesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića. Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“ koja je emitirana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na jugoslavanskom televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji najpoznatiji kompozitori komponirali su na stihove pjesnika za djecu preko 150 kompozicija, od kojih su mnoge postale dječji evergrini.

Kao umjetnik obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje kompozitor Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije. Bio je član programskog saveta „Zmajevih dečjih igara“. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X