Umro je Mory Kanté, pjevač hita ‘Yé ké Yé ké’

Pjevačka zvijezda afričke scene preminula je posredno zbog pandemije koronavirusa. Naime, Mory Kanté nije mogao doputovati u Francusku gdje je dosad liječio svoje kronične bolesti. Umro je u 71. godini od zdravstvenih komplikacija u petak u bolnici Conakryju u Gvineji, potvrdio je njegov sin.

Mory Kanté (Naslovnica albuma ‘Best Of’)

Mory Kanté rodio se 1950. godine u Francuskoj Gvineji u obitelji glazbenika, te je već sa sedam godina poslan u Mali kako bi naučio svirati tradicionalni afrički instrument koru.

Godine 1971. postaje član Rail Banda u kojem je Salif Keita bio pjevač sve do 1973. kad Kantéu prepušta svoje mjesto. Pjesmu “Yé ké yé ké” objavljuje 1987. i ona tada postaje najprodavanija afrička pjesma svih vremena. “Yé ké yé ké” je ujedno postao prvi broj 1 afrički hit u Europi u povijesti. Singl je prodan u preko milijun kopija, da bi potom i album “Akwaba Beach” na kojem se nalazio, također postao najprodavaniji afrički album svih vremena. Zanimljivo je da je album “Akwaba Beach” u sebi nosio i vjersku tematiku, na njemu je i pjesma “Inch Allah” koja slavi islam.

Mory Kanté je neočekivano opet ušao u europski fokus 1994. zahvaljujući njemačkom techno duu Hardfloor koji je napravio remiks pjesme “Yé ké yé ké”, a 2006. je gostovao kao pjevač i britanskom DJ-u Darrenu Tateu u “Narama”.

Dana 16. listopada 2001. proglašen je Ambasadorom dobre volje u UN-ovoj organizaciji zaduženoj za hranu i poljoprivredu.  Tiken Jah Fakoly, Amadou & Mariam i reper Didier Awadi, dakle afričke glazbene zvijezde, su zajedno s njim snimili pjesmu “Africa Stop Ebola” koja je imala edukativan tekst i širila spoznaju o smrtonosnoj bolesti tijekom epidemije ebole. Pjesma je objavljena 2014. i prodana je u 250.000 kopija dok je sva zarada uplaćena zdravstvenoj organizaciji Liječnici bez granica koji su se na terenu borili sa smrtonosnom zarazom.

Paradoksalno, Mory Kanté je umro jer nije mogao preći francusku granicu tijekom pandemije koronavirusa u periodu kad mu je terapija najviše trebala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X