Umro je Robert Nemeček

Pionir progresivnog roka u Jugoslaviji, član grupe Pop mašina, a kasnije i inovator u TV i filmskoj industriji preminuo je u ponedjeljak 8. siječnja u Beogradu u 76. godini.

Robert Nemeček (Foto: Wikipedia)

Robert Nemeček potječe iz glazbene obitelji, a u mladosti osniva autorsku rock grupu Dogovor iz 1804, kasnije svira u Džentlmenima da bi 1972. oformio grupu Pop mašina s kojom je objavio dva studijske albuma “Kiselina” (nedavno reizdan na vinilu) i “Na izvoru svetlosti” i koncertni “Put ka Suncu” do 1978. kad se raspušta bend, da bi se potom nakratko osnova i grupa Rock mašina.

Pop mašina bila je osmišljena kao jedna od prvih progresivnih rock grupa u Jugoslaviji koja je okupljala najbolje rock glazbenike po uzoru na tada slavna rock trija kao što su bili Cream i The Jimi Hendrix Experience.

Pop mašina ‘Kiselina’

Nakon Pop mašine Nemeček se polako okreće medijima, isprva radi u Dadovi kao urednik rock programa, da bi poslije otišao u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se tamo školovao na polju glazbene produkcije i televizije. Tijekom devedesetih u TV Politici, TV Pinku i RTS-u kao urednik mijenja i modernizira televizijski koncept filmskog i zabavnog programa, te postiže dobre rezultate.

S dobrim rezultatima digla se i prašina oko njegovog rada, iako je na glasu kao čovjek koji je u Srbiju donio popularnu animiranu seriju “Simpsoni”, bio je proglašen i sotonistom jer je u par navrata pustio horor filmove na vjerske praznike (jednom “Draculu”, a potom i “Alien”), što je objašnjavao slučajnim podudarnostima u slaganju programske sheme.

Glazbi je bio posvećen i u kasnijoj životnoj fazi. Diplomirao je obradu zvuka, radio ambijentalnu glazbu, kao što se bavio i restauracijom starih snimaka, između ostalog i snimaka grupa Pop mašina i Rock mašina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X