Umro je Steve Priest, basist i jedan od osnivača grupe Sweet

Glazbenik je umro u 73. godini, a obitelj nije objavila uzroke smrti.

Steve Priest (drugi s lijeva s naočalama na glavi) na naslovnici albuma ‘Desolation Boulevard’ grupe Sweet iz 1974. godine

“Od tog trenutka ljeta 1970. godine, kad smo započeli našu glazbenu odiseju, svijet se otvorio za nas i započela je luda vožnja na roller coasteru. A sada sam rastrgan u komadiće.”, napisao je u znak sjećanja Andy Scott, Priestov kolega iz grupe Sweet.

Grupa Sweet bila je predvodnica britanskom glam rock vala s početka sedamdesetih godina XX stoljeća, a Steve Priest, rođen 1948., spada u onu rijetku kategoriju glazbenika koji se posvetio glazbi onog trenutka kad je još kao tinejdžer sam izradio svoju prvu bas gitaru.

Steve Priest je Sweet osnovao u siječnju 1968. (tada se grupa zvala Sweetshop), nakon što je prestao svirati u grupi The Countdowns and The Army. Tada su s njim u bendu bili pjevač Brian Connolly, bubnjar Mick Tucker i gitarist Frank Torpey.

Grupa prvo potpisuje ugovor s Parlophoneom koji propada nakon personalnih promjena, da bi 1971. potpisali za RCA i udružili se s Nickyjem Chinnom i Mikeom Chapmanom koji su skladali pijevne melodije s prepoznatljivim rifovima što je Sweet automatski lansiralo na top liste. Trinaest singlova završilo je na britanskom Top 20.

Bend se time udomaćio na najpopularnijoj glazbenoj TV emisiji Top of the Pops, a Priest je postao simbol glam rock androginosti zahvaljujući svojim kostimima i naglašenom šminkom na nastupima. Ta njegova pojavnost imala je i drugu stranu, onu skandaloznu jer je u božićnoj emisiji Top of the Pops odjenuo njemačku nacističku uniformu i zalijepio pod nos hitlerovske brčiće. “Nevjerojatno je kako još uvijek svi pričaju o toj nacističkoj uniformi”, izjavio je Priest u intervjuu 2010. godine i dodao: “Dobri stari kostimografski odjel BBC-a. Ljude i dalje zanima jesam li ozbiljno tada propagirao nacizam. Mislim, obučen kao peder Hitler. Halo?”

Zanimljivo je da je grupa Sweet djelovala u dvije frakcije sve do Priestove smrti. Steve Priest, koji se odavno preselio u SAD, imao je prava za korištenje imena samo u toj zemlji i tamo je vodio The Sweet, dok je gitarist Andy Scott imao britansku frakciju grupe Sweet s drugim glazbenicima u postavi.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X