Umro je Wilko Johnson, gitarist Dr Feelgooda, glumac i preteča punka

Glazbenik je preminuo kod kuće 21. studenog, potvrdila je njegova obitelj.

Wilko Johnson (foto: HBO)

Wilko Johnson, gitarist grupe Dr Feelgood i formativni utjecaj na britanski punk pokret, preminuo je u dobi od 75 godina. U priopćenju objavljenom na njegovim službenim profilima na društvenim mrežama stoji da je preminuo kod kuće 21. studenog.

Johnsonu je 2013. dijagnosticiran kasni stadij raka gušterače i odlučeno je da ne prima kemoterapiju. Te godine rečeno mu je da mu je preostalo devet do deset mjeseci života. Ipak, 2014. izdaje album “Going Back Home” u suradnji s Rogerom Daltreyjem iz The Who. Kasnije te godine liječnici su otkrili da je rak bio neuroendokrini tumor, manje agresivan i lakše izlječiv oblik bolesti, a Johnson je objavio da je izliječen nakon velike operacije uklanjanja tumora od 3 kg. “Sada provodim svoje vrijeme postupno se mireći s idejom da moja smrt nije neizbježna, da ću živjeti dalje”, rekao je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Q.

Johnson je rođen kao John Peter Wilkinson u Canvey Islandu, Essex, 1947. Počeo je svirati gitaru kao tinejdžer, ali njegova je karijera ozbiljno započela 1971., kada je osnovao Dr Feelgood s pjevačem Leejem Brilleauxom, basistom Johnom B Sparksom i bubnjarom Johnom Martinom.

Intenzivan, brutalan pristup R&B-u Dr Feelgooda imao je veliki utjecaj na britansku punk glazbu koja će se pojaviti 70-ih i 80-ih. Johnson je svirao s Dr Feelgoodom na njihova prva četiri albuma, od kojih su posljednja tri ušla u prvih 20 na ljestvici albuma u Velikoj Britaniji, prije nego što je sukob među članovima doveo do njegovog napuštanja grupe.

Nakon toga Johnson je osnovao Solid Senders koji su objavili jedan album za Virgin 1978., i nakratko se pridružio Blockheadsima, grupi Iana Duryja, pojavljujući se na njihovom albumu “Laughter” iz 1980.godine. Zatim se počeo fokusirati na Wilko Johnson Band, svoj najdugovječniji glazbeni projekt s kojim će objaviti sedam albuma u sljedeća tri desetljeća, uključujući debi “Ice on the Motorway” iz 1981., “Barbed Wire Blues” iz 1988. i , najnoviji, “Blow Your Mind” iz 2018. godine.

Johnson je objavio i jednu knjigu – svoju autobiografiju “Looking Back at Me” iz 2012., koju je napisao u suradnji sa Zoë Howe, a i pojavio se kao gostujuća zvijezda u “Igri prijestolja” glumeći nijemog krvnika Ser Ilyna Paynea.

Alex Kapranos iz Franz Ferdinanda bio je među onima koji su odali počast Johnsonu. “Njegovo jedinstveno sviranje i prisutnost na pozornici oduševili su i inspirirali mnoge gitariste, uključujući i mene”, tweetao je. “Kad sam ga intervjuirao prije nekoliko godina, bio je bistar, promišljen i zadivljujući pripovjedač. Njegova će se prisutnost osjećati još mnogo godina.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X