Go West and East! – savršeni brak Koreje i Zapada

Kako je južnokorejska kinematografija prokrčila put na zapad.

Plakat za film ‘Snowpiercer’ oskarovca Bonga Joon-hoa

Takashi Miike, veliki japanski redatelj poznat po gigantskom opusu od čak 112 filmova i serija, razveselio je svoje stare fanove najavom novog projekta – nakon niza dugometražnih slikovnica za predpubertetski uzrast, koji mu je pojeo dobar dio karijere posljednjih pet godina, nekadašnji kralj horora, jakuza eige i crne komedije vratio se žanru za starije ljubitelje groteknih misterija, pričom o kradljivcima organa i presađivanju oka. Njegova serija “Connect” je adaptacija korejskog webtoona, dakle paket južnokorejske produkcije s japanskim redateljem, stvoren za Disney+, gdje će se svih šest epizoda premijerno prikazati u prosincu – prve tri imale su pretpremijeru na festivalu u Busanu.

Ali panazijske suradnje stara su priča – spektakl nastaje kada se velikani iskrižaju svoje ideje u omnibusima, filmovima i TV serijama, dok je svaki pokušaj ozbiljnog prekooceanskog crossovera spektakl sam po sebi. U K-Popu, on je možda otišao najdalje, izbrušen do savršenstva, s bezbrojnim vokalnim i instrumentalnim kolaboracijama: Blackpink i Dua Lipa, BTS i Nicki Minaj, G-Dragon i Missy Elliott, PSY i Snoop Dogg…

U Cannesu je 2016. godine održan okrugli stol s temom korejsko-zapadnjačkih koprodukcija, započet projekcijom dokumentarnog filma “Snowpiercer: From the Blank Page to the Black Screen”, o fenomenu 40 milijuna dolara teškog južnokorejsko-francuskog SF-a “Snowpiercer”, adaptaciji francuskog stripa “Le Transperceneige” u režiji oskarovca Bonga Joon-hoa. Rasprava o kulturnoj suradnji, potaknuta uglavnom animacijom, dogodila se točno deset godina nakon državničkog usaglašavanja postulata službene južnokorejsko-francuske filmske suradnje, kada su korejski i francuski ministri kulture u Seulu potpisali dokument kojim koprodukciju definiraju s najmanje 20 posto ulaganja s jedne i 80 posto ulaganja s druge strane.

“Snowpiercer” je bio kulturni fenomen u Koreji, s 10 milijuna prodanih ulaznica; u Francuskoj je prodao 650.000 ulaznica, a u SAD-u je došao u kina zahvaljujući Weinsteinovoj kompaniji. Na eventu u Cannesu, pretresle su se i druge aktualne koprodukcije – spominjalo se animirano-igranu autobiografiju “Approved for Adoption”, koju su 2012. zajedno režirali francuski redatelj Laurent Boileau i južnokorejski stripaš Jung, a pričalo se i o “Man on the Chair”, proslavljenom kratkom animiranom filmu južnokorejske redateljice Dahee Jeong, koja je diplomirala animaciju u Parizu, a film joj je financirao Ron Dyens, sa samo 2.000 dolara. “Man on the Chair” je završio u Cannesovom programu Directors’ Fortnight i osvojio mnoge nagrade po svijetu.

Godine 2022., Cannes je ugostio još veći događaj sličnog tipa, zapravo seriju okruglih stolova, susreta tijekom kojih su predstavnici KOFIC-a (Korean Film Council, nešto kao korejski HAVC) i francuski producenti razgovarali o filmskoj suradnji. Povod su čak četiri korejska filma u selekciji festivala, a među njih su ubrojili i novi uradak japanske ikoine Hirokazu Koreede, koji je film – baš kao Miike svoju novu seriju – snimio u Koreji.

“A French Woman” (2019.), mješavina drame, horora i fantasyja, potpisuje Kim Hee-jung, redateljica koja je svoja osobna iskustva života u Poljskoj i Francuskoj pretočila u film. U priču o Korejki s francuskim državljanstvom, koja se vraća u domovinu. Ove godine u kina je krenuo i “Vanishing” (2021.), još jedan crime-mystery koji je francuskog redatelja odveo u Koreju, gdje je maksimalno iskoristio “egzotiku” lokacija i kulture. Denis Dercourt režirao je film o korejskoj policiji koja za rješavanje slučaja brutalnog ubojstva traži međunarodnu pomoć. Korejskom detektivu Jinu-hou (Yoo Yeon-seok) pomaže Alice, koju glumi Olga Kurylenko.

Iste godine kada je Bong surađivao s Francuzima na “Snowpiercer”, druga dva velikana tzv. Prve petorke K-Filma odradila su svoja “gostovanja” na zapadnjačkom terenu. Kim Jee-won, stilski možda najbliže američkom komercijalnom filmu od svih “umjetnika” prvog vala udara korejske kinematografije na europske i američke filmske festivale, režirao je Arnolda Schwarzeneggera, Johnnyja Knoxvillea i Foresta Whitakera u “The Last Stand” (2013). Švarci je ostarjeli šerif gradića u preriji, koji se u akciji nakrcanom holivudskom spektaklu bori s narko-mafijom.

Park Chan-wook ime je izgradio s osvetničkom trilogijom, a onda nakon razaranja korejskog box officea odlučio snimiti svoj prvi film na engleskom jeziku. Park je režirao Nicole Kidman u “Stoker” (2013), psihološkom trileru o odrastanju s nestabilnom majkom.

Iako nije koprodukcija, dugometražni igrani prvijenac Iris K. Shim jest čista “korespolatacija” . “Umma” (“Majka”) u produkciji legendarnog Sama “Evil Dead” Raimija, horor o majci i kćeri korejskog porijekla, koje na izoliranoj farmi u SAD-u proganja duh bake odjevene u korejsku narodnu nošnju. Premijerno je 2022. prikazan u korejskoj četvrti u LA-u.

Prošle godine, došlo je i do velikog pojačanja američko-korejskih TV odnosa pa je tako Studio Dragon, dio korejske mega-korporacije CJENM poznat po produkciji brojnih K-Drama na Netflixu, potpisao ugovor sa Skydance Television, s ciljem zajedničke suradnje na proizvodnji sadržaja za američko tržište. Kreću s “The Big Door Prize”, 10 nastavaka nove TV serije za Apple TV+, adaptacijom istoimenog romana, a zajedno će producirati i američku verziju popularne korejske fantasy drame “Hotel del Luna”. Studio Dragon producirao je i Miikeov “Connect”.

Sve to dolazi nakon što su Netflix, Apple TV i Disney već odvojili dio budžeta za financiranje korejskog TV sadržaja, kao i nakon velike vijesti o ulasku korejskog JTBC Studios na američko tržište. JTBC je kupnjom kompanije Wiip, studija koji je stvorio mnoge serijale za HBO i Apple TV+, postavio svoju bazu u Los Angelesu i najavio Hollywoodu da više nema samo novog partnera, nego i novog gazdu.

*Zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike Koreje u Zagrebu na pomoći u objavljivanju ovog članka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X