Umro je zadnji veliki blueser s Mississippija

Pinetop Perkins imao je 97 godina, smrt ga je uhvatila između dvije turneje.

Pinetrop Perkins

Legendarni blueseman Joseph William Perkins, poznatiji kao Pinetop Perkins, umro je u snu u svojoj kući pored Austina. Ima je 97 godina. Perkins se rodio na plantaži pamuka pored Belzonija u Mississippiju, a karijeru je započeo kao glazbenik u bendu Muddyja Watersa, B.B. Kinga i Sonyja Boyja Williamsona. U svijet bluesa krenuo je kao gitarist, no to je trajalo samo do 1940. i nesretne tučnjave u jednom baru u Arkanzasu, kada mu je prateća pjevačica razrezala ruku. Liječnik mu je šivajući ranu skratio tetive na lijevoj ruci i gitara više nije dolazila u obzir. Ali klavir jest.

Svoj nadimak dobio je nakon skladanja pjesme “Pinetop’s Boogie Woogie”, a mnogo godina kasnije, 2008., postao je najstariji dobitnik Grammyja u povijesti. Zaslužio ga je za album “Last of the Great Mississippi Delta Bluesman: Live in Dallas”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V0jrRc-MhOk[/youtube]Pinetop se 1980. pojavio u klutnom filmu “Blues Brothers” u sceni u kojoj se s Johnom Lee Hookerom svađa oko autorstva nad blues klasikom “Boom Boom”. Često se hvalio činjenicom da nikada nije naučio čitati, možda je upravo zato i poživio…

Prije sedam godina Perkins je čudom preživio tešku prometnu nesreću, kada je njegov automobil podletio pod vlak. To ga nije omelo, nastavio je neumorno svirati gdje god bi ga pozvali, štoviše, u trenutku smrti imao je dvadeset dogovorenih koncerata.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X