Umro Tomaž Pandur

Tijekom probe predstave ‘Kralj Lear’, koju je režirao u Makedonskom narodnom teatru, od srčanog udara preminuo je istaknuti slovenski redatelj svjetskoga glasa, Tomaž Pandur.

Tomaž Pandur (Foto: Pandurtheaters.com)
Tomaž Pandur (Foto: Pandurtheaters.com)

Jedan od najtalentiranijih i najplodnijih kazališnih redatelja na ovim prostorima i šire, 53-godišnji Tomaž Pandur srušio se na kazališnim daskama tijekom probe predstave kojom je Makedonski narodni teatar kanio obilježiti 400. godišnjicu Shakespeareove smrt. Prema neslužbenim informacijama, uzrok nagle i preuranjene smrti velikog redatelja najvjerojatnije je teški srčani udar.

Tomaž Pandur rodio se u Mariboru 1963., a diplomirao kazališnu režiju u Ljubljani 1998. Neosporni talent ovog majstora kazališnog spektakla prepoznat je već na samom početku njegove karijere odmah po diplomi, kada je za svoju prvu profesionalnu predstavu “Šeherezadu” dobio nebrojene nagrade. Iste je godine, u svojoj 26., postao najmlađi ravnatelj Drame u Slovenskom narodnom Gledališču u Mariboru, što mu je donijelo i svjetski ugled.

Poznat po specifičnoj i hrabroj kazališnoj estetici koja je na gledatelja ostavljala spektakularan vizualni dojam, ovaj je inventivni redatelj bio čuven i po svom jedinstvenom radu s glumcima, kao i neobičnoj sposobnosti privlačenja kulturnih sponzora te posljedično i drugih velikih redatelja u SNG, čime je dotad kulturno zapušteni Maribor pretvorio u kazališnu metropolu u koju su dolazili raditi mnogi svjetski poznati redatelji, poput Janusza Kice, Eduarda Millera, Paola Magellija i mnogih drugih. U dobi od 33 godine napustio je Sloveniju i okušao se New Yorku radeći neko vrijeme kao filmski scenarist, paralelno režirajući u Njemačkoj u hamburškom Thalia Theatru.

Sa svojim je predstavama gostovao širom svijeta, od Argentine, Kolumbije i Venezuele, do Koreje, Italije, Belgije, Danske i Rusije, i stekao zavidnu međunarodnu reputaciju. Posljednje je desetljeće živio u Madridu gdje je režirao u Centro dramatico nacional i u svojem teatru, te gostovao po svijetu dobivajući brojne nagrade za svoj rad.

Osnovao je i vlastito kazalište Pandur.Theatres s kojim je producirao predstave”Hazarski rečnik” po romanu Milorada Pavića, “Sto minuta” po prozi Dostojevskog, “Tesla Electric Company” po predlošku Darka Lukića u zagrebačkom HNK s kojim je još dugo plodno surađivao, sloveći gotovo kao kućni redatelj. Posljednja predstava koju je režirao u HNK 2013. godine, spektakl je “Michelangelo”.

Prerana smrt izrazito talentiranog redatelja zatekla je upravo na kazališnim daskama, što joj daje jednu donekle poetičnu notu, ukoliko smrt uopće može biti poetična. Otišao je naglo, poput Molierea, na sceni, režirajući predstavu Williama Shakespearea, tek desetak dana prije 400. godišnjice smrti najvećeg svjetskog dramatičara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X